Κλείσιμο

Μεγάλη απόσταση χωρίζει Αθήνα και δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια

Μεγάλο παραμένει το χάσμα που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές στο μέτωπο των δανείων, μετά την τρίωρη σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Σταθάκη και Τσακαλώτου με τους θεσμούς.

«Έχουμε απόσταση», δήλωσε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι οι πιστωτές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων σε ειδικά ταμεία. «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι οι θεσμοί «εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα» με την πρώτη κατοικία.

Ο υπουργός Οικονομίας συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει τριετή εξαίρεση από πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.

Προβλέπει επίσης τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ, και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Η νέα συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει το Σάββατο, χωρίς όμως να υπάρχει καμία βεβαιότητα για συμφωνία.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr