Κλείσιμο

Προσπάθεια σύγκλισης με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια μέσω Ντομπρόφσκις

Σύγκλιση με τους δανειστές στα ζητήματα-αγκάθια που έχουν προκαλέσει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και έχουν «παγώσει» την εκταμίευση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση, με ευκαιρία τη διήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην Αθήνα.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Ντομπρόφσκις, εκτίμησε ότι στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μπορεί να υπάρξει λύση ακόμα και μέσα στην ημέρα, δίνοντας νέα διάσταση στο απογευματινό ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, στις 18:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά θέλουν το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει νέα πρόταση για τη γεφύρωση του χάσματος όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ενδεικτικές του ηπιότερου κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, καθήμενος στο πλευρό του κ. Ντομπρόφσκις, σχολίασε πως η Αθήνα επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρα διαμήνυε πως δεν θα μετατρέψει τη χώρα σε αρένα πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εμφανίσθηκε πιο αδιάλλακτος, λέγοντας πως αφού η Αθήνα επέλεξε αρχικά το δρόμο του 23%, θα πρέπει τώρα να βρει τα δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να αποσύρει τον υψηλό συντελεστή.

Πάντως, ο κ. Ντομπρόφσκις κατέστησε εκ νέου σαφές πως οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται επιδείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, διευκρινίζοντας πως προσφυγική κρίση και οικονομική κρίση είναι διαφορετικά και μη συνδεδεμένα πράγματα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε εντατική δουλειά για να υλοποιηθεί άμεσα το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Πηγή: skai.gr