Κλείσιμο

Λαγκάρντ: Η πρότασή μας δείχνει ευελιξία και σέβεται την κατάσταση στην Ελλάδα

Η πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες επιδεικνύει ευελιξία και λαμβάνει υπόψη της την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσέθεσε πως περιμένει να ακούσει τις θέσεις της Αθήνας επί της κοινής πρότασης των πιστωτών.

Εκτίμησε πάντως πως οι επαφές του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ δημιούργησαν ένα «χρονικό περιθώριο» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας στο Ταμείο μέσα στον Ιούνιο, η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε πως – με βάση τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα – ένα τέτοιο σενάριο «δεν είναι στα χαρτιά».

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε βέβαιη πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την αυριανή πληρωμή, όμως λίγη ώρα αργότερα προέκυψαν πληροφορίες πως η Ελλάδα όντως ζήτησε συγχώνευση των δόσεων και συνεπώς δεν θα πληρώσει τη δόση της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να πληρωθεί αύριο Παρασκευή, ενώ ακολουθούν ακόμα τρεις δόσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισ. έως τις 19 Ιουνίου. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε πάντως πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται πως νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διέψευσε τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, λόγω του ύψους του χρέους, σε περίπτωση που δεν υπάρξει «κούρεμα».
Πηγή: skai.gr