Μπαράζ σημαντικών επαφών Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον

Ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον, όπου θα εκπροσωπήσει από σήμερα Πέμπτη τη χώρα μας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους-πιστωτές βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Χθες Τετάρτη, από την Ουάσιγκτον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «βύθισε» κάθε προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, θέτοντας ως ορίζοντα της διαπραγμάτευσης τα τέλη Ιουνίου, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Ο κ. Βαρουφάκης, στις 16:15 (23:15 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, όπου θα παρευρίσκεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο ΥΠΟΙΚ θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, πληροφορία που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Νωρίτερα, στις 14:30 (21:30), ο υπουργός Οικονομικών θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings.

Στο επίκεντρο της ενότητας στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας, των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το συνέδριο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς θα μετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι συναντήσεις που θα έχει αύριο Παρασκευή ο κ. Βαρουφάκης, καθώς θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού και τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr