Ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως ζητά η Αθήνα από το ΔΝΤ

Να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων του Euro-working Group τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με τη συνάντηση που ζήτησε για αύριο, Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει μια αξιόπιστη πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία που θα διασφαλίσει τη στήριξη της Ελλάδας έως τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η πλευρά των ευρωπαίων φέρεται να δέχεται να βγουν από το πακέτο σε αυτή τη φάση τα ακανθώδη ζητήματα των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία και στο ασφαλιστικό, και να τεθούν εκ νέου προς συζήτηση τον Ιούνιο.

Αυτός ο συμβιβασμός ωστόσο προσκρούει στη στάση των εκπροσωπών του ΔΝΤ, οι οποίοι επιμένουν στη σκληρή γραμμή και ουσιαστικά στο κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης.

Η αυριανή συνάντηση στην Ουάσιγκτον ζητήθηκε από την πλευρά της Αθήνας, ενώ υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο δόση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη Δευτέρα, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την Κάρολιν Άτκινσον, σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διαβεβαίωσε εκ νέου σήμερα Σάββατο πως η κυβέρνηση έχει τα ταμειακά αποθέματα για να πληρώσει το Ταμείο και ταυτόχρονα να καταβάλει τους μισθούς και τις συντάξεις που θα πρέπει να πιστωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Προσέθεσε πάντως πως η πληρωμή της δόσης στο Ταμείο είναι ζήτημα «πολιτικής απόφασης».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η κ. Λαγκάρντ έχει διατάξει την προσωρινή ανάκληση των τεχνικών ομάδων του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα, λόγω της πολύ μικρής προόδου στις τεχνικές διαβουλεύσεις. Ωστόσο, το δημοσίευμα έχει διαψευστεί τόσο από το Ταμείο όσο και από το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται πως μετά την έγκριση της πρώτης ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup, στις 24 Φεβρουαρίου, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει πως δεν θα είναι δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης εάν η διαπραγμάτευση περιοριστεί στο περιεχόμενο της λίστας.
Πηγή: skai.gr