ΤτΕ: Στα 5,8 δισ. οι ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών (pdf)

Στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες του συνόλου των ελληνικών τραπεζών για την περίοδο 2013-2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των τεστ αντοχών που διενήργησε η εταιρεία BlackRock.

Το εν λόγω ποσό προβλέπεται σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι, «μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας», οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες έως το Δεκέμβριο του 2016 καλύπτονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα αποθέματα ασφαλείας «που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών».

Επιπλέον η ΤτΕ έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλλουν έως τις 15 Απριλίου σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, με βάση το βασικό σενάριο των 6,4 δισ. αλλά και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών:

Alpha, 262 εκατομμύρια ευρώ

Eurobank, 2,945 δισεκατομμύρια ευρώ

Εθνική Τράπεζα, 2,183 δισεκατομμύρια ευρώ

Πειραιώς, 425 εκατομμύρια ευρώ

Αττικής, 397 εκατομμύρια ευρώ

Πανελλήνια , 169 εκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση

Το ΤΧΣ θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες εάν ζητηθεί 

Οπως ανακοινώθηκε από το ΤΧΣ «το Ταμείο έλαβε γνώση των κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, και θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση, εάν ζητηθεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο. 

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αναστασία Σακελλαρίου, δήλωσε ότι το Τ.Χ.Σ. θα στηρίξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, μεταξύ άλλων και μέσω της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ