Κλείσιμο

Λαγκάρντ: Ανοιχτή στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους

Μιλώντας χθες στο Peterson Institute for International Economics στη Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε ενεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το Ταμείο εκτιμάει ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους, θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους.

Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε συγκεκριμένα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ακόμα ότι ο στόχος μείωσης του χρέους της χώρας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 παραμένει, υπογράμμισε ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη και ότι τα μέτρα (των 11,5 δισ.) που υιοθετούνται από την κυβέρνηση δεν φθάνουν για να καλύψουν το κενό.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε πως το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει αποτύχει, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτυχία για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι η βρετανική εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί την αποτυχία των σχεδιαζόμενων μέτρων προκειμένου να υποχρεωθεί η Αθήνα να ζητήσει νέα απομείωση του δημόσιου χρέους της.
Πηγή: skai.gr