Κλείσιμο

Guardian: Νέο «κούρεμα» χρέους επιδιώκει το ΔΝΤ

Πηγή «σε καίρια θέση στην Αθήνα» δηλώνει στην εφημερίδα Guardian ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιθυμεί την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ζητήσει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της, ενδεχόμενο που βρίσκει αντίθετες την Κομισιόν και τη Γερμανία.

Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι εντείνονται οι υποψίες μελών της κυβέρνησης Σαμαρά πως το ΔΝΤ μπλοκάρει εσκεμμένα τη συμφωνία επί των νέων περικοπών που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι για υποστήριξη του Ταμείου σε νέο κούρεμα, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, είχαν κάνει λόγο δημοσιεύματα και από τις ΗΠΑ νωρίτερα το καλοκαίρι.

Η Guardian τονίζει εξάλλου ότι την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να ζητήσει εκτόνωση της έντασης, έπειτα από την έντονη κόντρα που προέκυψε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του επικεφαλής εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, κατά τις διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα.

Το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης έχει αφήσει ανοιχτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίθεση κατά ΔΝΤ από Γερμανία

Εν τω μεταξύ, για καυστικότατη επίθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας κατά του ΔΝΤ κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος, με αφορμή τη μηνιαία έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank.

Σημειώνεται ενδεικτικά το σχόλιο ότι «το ΔΝΤ εξελίσσεται από μηχανισμό ρευστότητας σε τράπεζα, κάτι που αντιβαίνει τόσο το νομικό και θεσμικό ρόλο του Ταμείου όσο και την ικανότητά του να διαχειρίζεται κρίσεις».

Η επίπληξη από τη Bundesbank φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον, όπου τα μέλη του ΔΝΤ από την Ασία και τη Λατινική Αμερική θεωρούν ότι κάνουν τη δουλειά που όφειλε να κάνει η Γερμανία, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο από όσο θα έπρεπε προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, η Daily Telegraph υπενθυμίζει ότι σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζε το ΔΝΤ «Ταμείο Διόγκωσης Πληθωρισμού» (παραφράζοντας το αγγλικό ακρώνυμο του οργανισμού), αποκαλύπτοντας το μεγάλο χάσμα στις σχέσεις και τις αντιλήψεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενίσχυση ESM;

Τέλος, οι Times μεταφέρουν πληροφορίες ότι συζητείται εκ νέου ο διπλασιασμός του ενεργητικού του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από 500 δισεκατομμύρια σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ένας πιθανός τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου είναι μέσω παροχής μερικής προστασίας στον αγοραστή των ομολόγων του ESM έναντι ζημιών, καλύπτοντας μεταξύ 20% και 30% της αξίας του ομολόγου. Ο άλλος εξεταζόμενος τρόπος είναι η δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης, με υπόσχεση κάλυψης από την ευρωζώνη της αρχικής ζημιάς που θα υφίστανται οι επενδυτές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο