Γ. Στουρνάρας: Θα τεθεί θέμα επιμήκυνσης όταν έρθει η ώρα

Σε αναζήτηση μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, ισοδύναμα αυτών που αποφασίστηκαν το Μάρτιο, βρίσκεται η κυβέρνηση προκείμενου να μειωθεί το έλλειμμα στα 14,9 δισ. ευρώ εφέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν τη λήξη του Εcofin στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες είπε ότι η χώρα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί ή αποδεδειγμένα ισοδύναμα και αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν στην προσεχή επίσκεψη της τρόικας στις 24 Ιουλίου.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα σε σωστή τροχιά, εντός του 2012, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνεχεία η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο».

Τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα.

Από την πλευρά τ
ου, ο έλληνας υπουργός τούς επισήμανε την έκταση της ύφεσης στη χώρα, η οποία αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι αντιδράσεις 

«Συνεπής στις απόψεις του ο κ. Στουρνάρας δεν διεκδίκησε κανένα άλλο δρόμο πέραν της πιστής εφαρμογής του μνημονίου», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, καταλήγοντας ότι «ο λαός μας τα λάθη τα συγχωρεί, τα ψέματα όμως όχι.»
 
Σε ανακοίνωση του οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουν ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup δίνει οριστικό τέλος στις πλάνες και τα ψέματα γύρω από την υποτιθέμενη επαναδιαπραγμάτευση για το Μνημόνιο.»

«Αποκαλύπτεται πλέον ότι ήταν μια απατή η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση», σχολιάζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ και καλεί το λαό «να ξεμπερδέψει με το παραμύθι του καλού ή του κακού διαπραγματευτή.»

«Τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων» συνέστησε στο μεταξύ στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Πηγή: skai.gr