Γερμανική στροφή στην αύξηση των κεφαλαίων του ESM

Πρωθυπουργικοί κύκλοι από το Βερολίνο ανέφεραν ότι η καγκελάριος συνεχίζει να μην θεωρεί πιεστική την αύξηση των κεφαλαίων του ESM. Ωστόσο, ο υπόλοιπος κόσμος επιδεικνύει μια άκαμπτη στάση υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο για ψυχολογικούς λόγους. Συμπληρώνουν ότι σε αυτές τις πιέσεις δεν θα μπορέσει να αντισταθεί η Γερμανία σε βάθος χρόνου. «Κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να φανταστούμε να μην αντικαθίσταται το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) απο το ESM (Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας) το καλοκαίρι αλλά να διατηρούνται και τα δύο ταμεία, κατ αρχήν για ένα χρόνο . Έτσι θα υπήρχε το διαθέσιμο ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο της Suddeutsche Zeitung, η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει 22 δισεκατομμύρια στα θεμελιώδη κεφάλαια του ESM και εκτός από αυτά να αναλάβει εγγυήσεις ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων. Μέχρι στιγμής το όριο εγγύησης βρίσκεται στα 211 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αναμένεται να ληφθούν μέσα στο Μάρτιο. Εξ άλλου όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «ορισμένες κυβερνήσεις χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο μέχρι να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο πιστεύει ότι αυτό θα γίνει μέσα στο Μάρτιο».

Το θέμα – σύμφωνα με την εφημερίδα – θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο είπε ότι απο γερμανικής πλευράς είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν τουλάχιστον οι αρχικές αποφάσεις για το πώς και με ποια βήματα θα γίνει η κεφαλαιοποίηση του ESM. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει προτείνει να μεταφερθούν φέτος το ήμισυ των συμφωνηθέντων χρημάτων κατά του χρόνου τα υπόλοιπα.

Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο μετά από πιέσεις της γερμανικής πλευράς δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση για αύξηση των κεφαλαίων του ESM.
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης