Ρ. Ζέλικ: Με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κερδίζεται χρόνος

Με το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ κερδίζεται χρόνος, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ από τη Σιγκαπούρη.

Σημείωσε πάντως ότι «είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι θα συμβεί και ότι «εν μέρει εξαρτάται από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι Έλληνες» πρόσθεσε.

«Η Ιταλία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία δεν χρειάζονται πακέτα διάσωσης, αλλά καθοριστική υποστήριξη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από τη Γερμανία και από άλλες ηγέτιδες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο Ζέλικ, και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του έτους.

Ο Ζέλικ κατέστησε
δε, σαφές ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Αμερικανός, παρά τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων οικονομιών. «Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα πρέπει να αντιπροσωπεύεται σε διεθνείς οργανισμούς» τόνισε, σημειώνοντας ότι σε οργανισμούς όπως τον ΟΗΕ, στον ΠΟΕ, ή το ΔΝΤ δεν είναι επικεφαλής Αμερικανός.

Για διάδοχοι του Ζέλικ στην Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρονται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς. Πάντως, ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι η Κλίντον ενδιαφέρεται για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για πρόοδο στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη έκανε από την πλευρά του λόγο την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο σημείωσε ότι «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά».
Πηγή: skai.gr