Κλείσιμο

Προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγου από την Κομισιόν

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος και η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη προκρίνει ως την καλύτερη λύση για τη σταθεροποίηση της αγοράς εθνικού χρέους την έκδοση κοινού ευρωομολόγου.

Η πρόταση αναφέρει ότι το κοινό «ομόλογο σταθερότητας», όπως περιγράφεται, θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης και παράλληλα θα φτάσει να συγκρίνεται με τα αμερικανικά ομόλογα ως σημείο αναφοράς των αγορών.

Η πρώτη επιλογή που περιγράφεται στη μελέτη της Κομισιόν είναι η πλήρης αντικατάσταση των εθνικών ομολόγων από το ευρωομόλογο. Για να καμφθούν οι έντονες γερμανικές αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί, η πρόταση συνοδεύεται από πρόνοια αυστηρών κανόνων στις κρατικές δαπάνες και εκτενή έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες.

Μία δεύτερη εναλλακτική πρόταση, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί γρηγορότερα προβλέπει την παροχή περιορισμένων κοινών εγγυήσεων για την έκδοση νέων εθνικών ομολόγων. Η τρίτη ενδιάμεση πρόταση αφορά στη χρηματοδότηση ενός μεγάλο ποσοστού των εθνικών χρεών από κοινά ευρωομόλογα, αλλά σε περίπτωση υπερβολικά υψηλού δημοσίου χρέους η εκάστοτε χώρα θα υποχρεώνεται να εκδίδει εθνικά ομόλογα. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν επίσης τροποποίηση συνθηκών, αλλά θα διατηρούταν η υποχρέωση εθνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι βρετανικές εφημερίδες προσθέτουν ότι την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί επίσης πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στενότερο έλεγχο και ανάγκη έγκρισης από τις Βρυξέλλες των εθνικών προϋπολογισμών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο