Bloomberg: H Γερμανία ετοιμάζει plan B σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg κυβερνητικές πηγές από το Βερολίνο διαρρέουν ότι η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζει «σχέδιο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Η διαρροή αυτή, έρχεται λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στην Αθήνα για αυστηρή τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για μέτρα στήριξης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει την 6η δόση και τα γερμανικά ιδρύματα καταγράψουν ζημιές. Η ύπαρξη ενός «σχεδίου Β» υπογραμμίζει την ανησυχία της γερμανικής Κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τηρήσει στο ακέραιο τους στόχους της θέτοντας σε κίνδυνο τον έλεγχο της κρίσης χρέους στην υρωζώνη.  Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει σε βουλευτές του κόμματός του ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».

Για οργανωμένο «κύμα φημών» και για «σπέκουλα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει διακινούμενα σενάρια περί δήθεν στάσης πληρωμών της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο.

Πηγή: skai.gr