Λούκα Κατσέλη στον ΣΚΑΪ: Θα έχουμε αλλεπάλληλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις αν δεν ληφθούν μέτρα

Για την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκαλεί αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς στις αγορές μίλησε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Ψάλτη η βουλευτής, και πρώην υπουργός, του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη. Προειδοποίησε δε ότι θα σημειωθούν αλλεπάλληλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις αν δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.

«Όλοι βλέπουμε να εξελίσσεται αυτό το θρίλερ που ουσιαστικά δείχνει την αδυναμία κυβερνήσεων και γενικότερα θεσμικών παραγόντων να οδηγήσουν τις αγορές σε ένα λιμάνι ασφάλειας. Για τους αναλυτές είναι δύο μεγάλα ζητήματα , το πρώτο είναι η έλλειψη συντονισμού στην άσκηση οικονομικής πολιτικής ανάμεσα στα διάφορα μπλοκ, (...) ενώ η δεύτερη συνθήκη που μας έχει οδηγήσει εδώ είναι ότι από το '99 και μετά δεν υπήρξε κατάλληλη εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών ιδιαίτερα δε σε αυτά τα ονομαζόμενα τοξικά προϊόντα, στα νέα προϊόντα, στα παράγωγα κοκ κάτι που πολλοί από εμάς είχαμε επισημάνει εδώ και μια δεκαετία όταν ξέσπασε η κρίση στην Ασία» τόνισε.

«Θα έχουμε αλλεπάλληλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις όσο δεν αντιμετωπίζουμε τις δύο αιτίες οι οποίες μας οδήγησαν εδώ άρα θα χρειαστεί μια σύγκλιση των βασικών πολιτικών ηγεσιών σε επίπεδο G20 να συζητήσουν από κοινού έναν καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών τους. Να μην έχουμε χώρες με τεράστια ελλείμματα και χώρες με μεγάλα πλεονάσματα, να υπάρχει ένας συντονισμός. Μια διευθέτηση και μια συμφωνία γύρω από συναλλαγματικές τους ισοτιμίες με βάση των συντονισμό οικονομικών πολιτικών και γενναίες και τολμηρές αποφάσεις στη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.

Η πρώην υπουργός εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, στη FED και στις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και Κίνας για μια συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές, ενώ τόνισε ότι πυροσβεστικό μέτρο είναι η άμεση προικοδότηση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να υπάρχει κεφάλαιο και απόθεμα για να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά.

Ερωτηθείσα αν η παγκόσμια κρίση επηρεάζει την Ελλάδα δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική αστάθεια επηρεάζει αρνητικά κάθε οικονομία και πόσω μάλλον την ευάλωτη ελληνική οικονομία.

Για το αν η αύξηση του ΦΠΑ από το Σεπτέμβριο θα φέρει έσοδα στο κράτος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο και ότι όσο διευρύνεται η φορολογική βάση και όσο καταπολεμάται η φοροδιαφυγή μέτρα σαν και αυτό θα ανατραπούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση του ΦΠΑ βλάπτει τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα οποία αυτή τη στιγμή βλέπουνε την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να αλλάξει το γρηγορότερο δυνατό» σημείωσε.
Πηγή: skai.gr