ΦΠΑ 23% από την 1η Σεπτεμβρίου στην εστίαση

«Κύμα» ανατιμήσεων στην εστίαση αναμένεται από την 1η Σεπτεμβρίου καθώς θα μεταταγούν στο συντελεστή ΦΠΑ 23% αναψυκτικά, χυμοί και υπηρεσίες εστίασης, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών

Η επιβολή αυξημένου συντελεστή αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις κατά 9% στην τελική τιμή σε καφέ, τσάι, σοκολάτα, έτοιμα ροφήματα, αεριούχα νερά, φρούτα και αναψυκτικά.

Ακόμα θα αυξηθούν οι τιμές σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ψητοπωλεία, catering και delivery.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών.

Εξαιρούνται από τον κανονικό συντελεστή, και κατά συνέπεια συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο, οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων, ή ιδρυμάτων, ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι ο μειωμένος συντελεστής συνεχίζει να εφαρμόζεται στις παραδόσεις των ειδών αυτών από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ.

Ωστόσο, οι παραδόσεις αεριούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και λοιπών μη αλκοολούχων ποτών από τα κυλικεία αυτά υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Πηγή: skai.gr