Κλείσιμο

Ν. Σαρκοζί: Η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της

Η Γαλλία ζητά την οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, τόνισε ότι το φθινόπωρο θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από εκείνον και την Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, είπε ότι δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ ο όρος επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα και τόνισε ότι θα ληφθούν ισχυρά μέτρα με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Είπε ακόμα ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλο το χρέος της.

Για αυτό, θα μειωθούν τα επιτόκια και θα παραταθεί το διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ενώ στο σχέδιο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. Όπως τόνισε ο κ. Σαρκοζί, η Ελλάδα από τη μείωση των επιτοκίων θα εξοικονομήσει περίπου 30 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει της μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά παράλληλα θα δοθούν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να ανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης, είπε ότι αν αντιδράσουν τα κράτη – μέλη εγγυώνται ότι θα αμυνθούν και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μην έχει αρνητικές συνέπειες.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμα ότι σταδιακά θα δημιουργηθεί και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε ότι θα συνεχίσουν να δρουν από κοινού με την ΕΚΤ και θα εγγυηθούν τα κεφάλαια των ιδιωτικών τραπεζών.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr