Ρεν - Μέρκελ: Πρόωρη η συζήτηση για νέο δανεισμό της Ελλάδας

«Πρόωρη» χαρακτηρίζουν κάθε συζήτηση για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλαδα ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, επίτροπος Όλι Ρεν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ.

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ρεν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί οποιοδήποτε ποσό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012. Πρόσθεσε πάντως ότι οι συζητήσεις και αποφάσεις (για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012) θα γίνουν στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε παράλληλα ότι το επιτόκιο των δανείων διάσωσης της Πορτογαλίας θα κυμανθεί μεταξύ 5,5% και 6% και ότι ευελπιστεί πως το σχετικό πακέτο θα εγκριθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δεσμευτεί για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους. Με την γερμανίδα καγκελάριο επικοινώνησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγή από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό την οποία επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με τον ανασχεδιασμό των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.

Αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις από έλληνες αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επηρέασαν νωρίτερα την Τρίτη το Χρηματιστήριο και τα spreads.

Το πρακτορείο Dow Jones, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνική κυβέρνησης, μετέδωσε ότι αναμένεται να συμφωνηθεί τον επόμενο μήνα νέο πακέτο στήριξης ύψους 59 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας το 2012 και 2013.

Πηγή: skai.gr