Α. Ορφανίδης: «Βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας»

Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και μία αναδιάρθρωση του θα ήταν επιζήμια για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει ντόμινο.

Τα παραπάνω δήλωσε στο πρακτορείο Reuters το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο κύπριος οικονομολόγος εκτίμησε ότι "η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Αλλά, πιο σημαντικό είναι ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν σοφή επιλογή. Κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, η αναδιάρθρωση θα ήταν αρκετά επιζήμια για την ελληνική οικονομία. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι θα ήταν αρκετά επιζήμια για την Ευρωζώνη συνολικά, εξ αιτίας της πιθανότητας ενός αποτελέσματος ντόμινο. Εφόσον η αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε απαραίτητη, πιστεύω ότι δεν βοηθά να συντηρείται το θέμα από αξιωματούχους της ΕΕ".

Ο κ. Ορφανίδης πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς "Μία χώρα της ΕΕ μπορεί να βασισθεί στην πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη από άλλες χώρες - μέλη. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση κατά της στήριξης μίας χώρας - μέλους για να επιβληθεί μία αναδιάρθρωση".
Πηγή: skai.gr