Κλείσιμο

Αντιπαράθεση στη Βουλή για οικονομία και σκάνδαλα

Στην πρόβλεψη ότι θα υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προχώρησε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτιμώντας ότι στο τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,5%.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 1%, καθώς υπάρχει πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που έχει σπάσει.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για σημαντικές μειώσεις στο καλάθι της νοικοκυράς και προανήγγειλε και άλλες «για να ελαφρύνουμε και άλλο το μέσο εισόδημα και το καλάθι των συμπολιτών μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η οικονομία και τα σκάνδαλα βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή την υπόθεση της Siemens, χαρακτήρισε «δίδυμα και σιαμαία» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τους ότι ενθυλάκωσαν χρήματα από την υπόθεση της Siemens. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εκτίμησε ότι πλέον η μόνη λύση είναι εκλογές για να διώξει ο λαός όλους εκείνους που τον έφτασαν εδώ.

«Είμαστε πολύ διαφορετικοί» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2013, ενώ αναφερόμενος στα σκάνδαλα, διαβεβαίωσε ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να υπάρξουν αποκαλύψεις στη Siemens. Για την υπόθεση των υποβρυχίων ο κ. Πρωτόπαπας
επανέλαβε ότι θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, απαντώντας στις βολές Καρατζαφέρη ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδιοι, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ότι συνέβαλε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ψήφιση του μνημονίου, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική γιατί αλλιώς θα την αλλάξει ο λαός.

Η αφαίμαξη του συνταξιούχου και των εργαζομένων δεν έγινε από το μνημόνιο αλλά έγινε από δημόσιο χρέος που κάποιοι το υπερδιπλασίασαν μέσα σε μια 5ετία ανταπάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.

Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστίασε την κριτική του και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος την κατηγόρησε ότι είναι «για γέλια και για κλάματα όταν εξαγγέλλει ότι θα φέρει στη Βουλή το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας». «Τι εφυής σύλληψη είναι αυτή – αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ- σκεφτόσασταν να μη το φέρετε στη Βουλή;» .

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε επίσης ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει όπως και η στάση πληρωμών, την οποία χαρακτήρισε «ιδιότυπη στάση πληρωμών» και ανέφερε σειρά πιστωτών του δημοσίου που παραμένουν απλήρωτοι.

Απαντώντας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι διαχρονικά στο κόμμα του πολλές φορές σπάμε τα μούτρα μεταξύ μας ρίχνουμε μπουνιές στο στομάχι αλλά τα βρίσκουμε μεταξύ μας, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μη συγχέει τη δική του εμπειρία με την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς όποια προβλήματα έχουμε θα τα συζητήσουμε και θα τα ξεπεράσουμε», κατέληξε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα περί αναδιάρθρωσης του χρέους υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση δεν ωφελεί τη χώρα και την οικονομία, προσθέτοντας ότι είναι μια κακή συζήτηση που δίνει τροφή σε αυτούς που κατά καιρούς έχουν στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της χώρας.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου