Κλείσιμο

Πιέσεις στο ΧΑ από την υποβάθμιση της Moody’s

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκαλεί την Τρίτη η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη Τιμών ξεπερνούν το 2% με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους, ενώ στις 935 μονάδες βάσης ανέβηκε το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Στις 1.050 μονάδες το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χώρας, από 1.000 μονάδες που ήταν την Παρασκευή.

Βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας και αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα πετύχει εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφουw, λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση από τη Moody's, είπε πως «διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόγραμμα της Ελλάδας» και συνέστησε υπομονή όσον αφορά στα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος.

«Αυτά τα προγράμματα δεν καταφέρνουν θαύματα μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε. «Είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή.»

Ο Μπόρχες σημείωσε επίσης ότι, καθώς η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές και δεν υφίσταται πιέσεις, μπορεί να επωφεληθεί της βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ.

«Πρέπει απλώς να διασφαλίσουμε πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και οι Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο σε αυτό τον τομέα», συμπλήρωσε.

Ως σαφές πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας, αλλά χωρίς μεγάλο ουσιαστικό αντίκτυπο υποδέχθηκε το Σίτι του Λονδίνου την είδηση της νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Οικονομικών Αναλύσεων της Royal Bank of Scotland, Ζακ Καγιού, η Ελλάδα ούτως ή άλλως βρίσκεται σε δεινή θέση και η αγορά επιμένει στην άποψη ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Διονύσης Χιόνης τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι η Moody’s δεν λέει τίποτε παραπάνω από αυτά που έγραφαν οι οικονομικές εφημερίδες, ενώ αποκάλεσε τριτοκοσμική την στάση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υποβάθμιση. Επίσης, τάχθηκε κατά του Συνταγματικού φρένου χρέους καθώς σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να εκπληρώσει αυτό τον όρο.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι δεν τρέφει υψηλές προσδοκίες από την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Για τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s επισήμανε ότι βαθμολογούσαν με ΑΑΑ τα δομημένα ομόλογα, με άριστη βαθμολογία, και τώρα θέλουν να είναι πιο αυστηροί από ό,τι ήταν πριν πέντε χρόνια. 

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι συνολικό πακέτο λύσης στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου ή τίποτε.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τον «ρόλο των οίκων αξιολόγησης και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας» κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Eρωτά την κυβέρνηση εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο αγωγών κατά συγκεκριμένων οίκων αξιολόγησης.
Πηγή: skai.gr