Αναπτυξιακός: Οι νέες επενδύσεις θα ξεκινούν σε 60 ημέρες και όχι σε 2,5 χρόνια

Του Νίκου Υποφάντη

«Έχουμε πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό, να κάνουμε την ζωή των επενδυτών ευκολότερη. Η Ελλάδα θα γίνει επιχειρηματικά φιλική χώρα που δεν θα έρχονται ξένοι για να μπλέκει ο επενδυτής» δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «θα αλλάξει τελείως ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας, με τα νομοσχέδια των στρατηγικών επενδύσεων, και του νέου αναπτυξιακού νομοσχέδιου καθώς και το σχέδιο αντικατάστασης των δραστηριοτήτων από την μεταλιγνιτική εποχή.

Το 20% των εργαζομένων στις νέες επενδύσεις CISCO, ΜMicrosoft, TeamViewer, Pfizer είναι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανακοινώνοντας υπηρεσίες μιας στάσης και απλοποίηση διαδικασιών για όλα τα επενδυτικά σχέδια. Για περισσότερα από 1εκ€ θα υπάρχει υπηρεσία μιας στάσης στο υπουργείο Ανάπτυξης για κάτω από 1 εκ€ , ο επενδυτής θα απευθύνεται στις περιφέρειες τις χώρας. Το περισσότερο που θα κάνουν για την αξιολόγηση των ιδιωτικών επενδύσεων, δε θα ξεπερνά τις 60 ημέρες, από 2,5 χρόνια! Παράλληλα θα ενεργοποιούνται ορκωτοί ελεγκτές ενώ για τις ξένες στρατηγικές επενδύσεις , απλοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες που θα μπορούν πλέον σε χρόνο ρεκόρ να ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα, τραπεζικούς λογαριασμούς και να συλλέγουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά.

Όσον αφορά την παραγωγή έρευνας και καινοτομίας ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Δήμας ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα κάνουν την χώρα μας να προσελκύουν ξένους και Έλληνες ερευνητές καθώς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέσα από τους τεχνοβλαστούς.