«The Offbeat Sari»: Έκθεση με σύγχρονα σάρι στο Design Museum του Λονδίνου

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου

Το πρώτο σάρι που φορέθηκε σε Met Gala και πούλιες φτιαγμένες από ακτινογραφίες που ήταν για πέταμα σε νοσοκομεία παρουσιάζονται στην έκθεση «The Offbeat Sari» που φιλοξενεί το Design Museum στο Λονδίνο και στην οποία εκτίθενται περίπου 60 σύγχρονα σάρι.

Προερχόμενο από την Ινδία και την ευρύτερη Νότια Ασία, παραδοσιακά θεωρούμε το σάρι ως ένα ύφασμα χωρίς ούτε μία βελονιά, το οποίο τυλίγει το σώμα από τον ώμο μέχρι τη μέση. Τα τελευταία χρόνια, διάφοροι ντιζάινερ μόδας επανεφευρίσκουν το ηλικίας 5.000 ετών ένδυμα για να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο ενδιαφέρον νέων για το σάρι και αυτό οδήγησε στην αναγέννησή του, όπως επισήμανε η επικεφαλής επιμελήτρια στο μουσείο Priya Khanchandani. «Οι γυναίκες στις πόλεις οι οποίες προηγουμένως συσχέτιζαν το σάρι με επίσημο ένδυμα το μετατρέπουν σε φρέσκο, ριζοσπαστικό, καθημερινό ντύσιμο που τις ενδυναμώνει να εκφράσουν το ποιες είναι, ενώ οι ντιζάινερ πειραματίζονται με την υλικότητά του αντλώντας από δημιουργικότητα χωρίς όρια» τόνισε η επιμελήτρια.

Οργανωμένη στη βάση διαφόρων θεμάτων, όπως ταυτότητα και αντίσταση, η έκθεση παρουσιάζει περί τα 60 σύγχρονα σάρι από καθιερωμένους και αναδυόμενους ντιζάινερ. Ανάμεσα σε αυτά και το πρώτο σάρι που φορέθηκε σε Met Gala στη Νέα Υόρκη, ανταποκρινόμενο στο θέμα του 2022: «Gilded Glamour». Στολισμένο με ημιπολύτιμους λίθους, το από τούλι σάρι, σχεδιασμένο από Sabyasachi και φορεμένο από τη Natasha Poonawalla, έχει ουρά και χρυσό μπούστο από Schiaparelli. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ