Μόδα από σκουπίδια: Μια ομάδα καλλιτεχνών στην Κινσάσα του Κονγκό προσπαθεί να μας... ευαισθητοποιήσει - Δείτε φωτογραφίες

Πρόκειται για την καλλιτεχνική κολεκτίβα «Ndaku, η ζωή είναι ωραία», την οποία ίδρυσε ο εικαστικός και καλλιτέχνης περφόρμανς, Eddy Ekete

Μια ομάδα καλλιτεχνών στην Κινσάσα του Κονγκό έθεσε επί τάπητος μέσω μόδας την έλλειψη ανακύκλωσης και το αυξανόμενο πρόβλημα πλαστικών και σκουπιδιών στη χώρα. Ο Γάλλος φωτογράφος και ρεπόρτερ, Stephan Gladieu, ήταν εκεί για να καταγράψει με τον φακό του τις επιπτώσεις που βιώνουν οι ντόπιοι και τροφοδοτεί ο καταναλωτισμός.

Μόδα με σκουπίδια

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Ndaku, η ζωή είναι ωραία», την οποία ίδρυσε ο εικαστικός και καλλιτέχνης περφόρμανς Eddy Ekete, γνέθει πεταμένα κινητά, πλαστικά, φελλούς, αφρολέξ, σωλήνες, υφάσματα, σύριγγες, μέρη αυτοκινήτου, κονσέρβες και άλλα σκουπίδια σε κοστούμια και πανοπλίες για να συνηγορήσει υπέρ του χαρακτήρα του επείγοντος που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες ενόψει του προβλήματος πλαστικών και σπουπιδιών το οποίο ορθώνεται σαν βουνό.

Μόδα με σκουπίδια

Στη σειρά φωτογραφιών «Homo Détritus», ο Gladieu κατέγραψε το ρεύμα των καλλιτεχνών της Κινσάσα. «Η κολεκτίβα με καλωσόρισε για δύο εβδομάδες να φέρω σε πέρας αυτό το καλλιτεχνικό πρότζεκτ. Παρέμεινα πιστός στη φωτογραφική προτίμησή μου επιλέγοντας να κάνω τα πορτρέτα στους δρόμους της Κινσάσα... Ο δρόμος είναι η κοινή ιστορία αυτών των καλλιτεχνών και η κολεκτίβα τους οργανώνει περφόρμανς στον δρόμο για να ευαισθητοποιήσει τις αρχές και τους κατοίκους» εξηγεί. 

Μόδα με σκουπίδια

Μόδα με σκουπίδια

Μόδα με σκουπίδια

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ