Κλείσιμο

Τελικά, πόση φθορά προκαλεί ο ήλιος στα μαλλιά μας;

Πλέον, η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού στο πρόσωπο μας έχεις γίνει δεύτερη φύση. Ειδικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στον ήλιο.

Τι γίνεται όμως με την προστασία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής;
Παρόλο που μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί, οι βλαβερές ακτίνες UVA και UVB που μπορούν να προκαλέσουν ορισμένους καρκίνους του δέρματος και πρόωρη γήρανση, επηρεάζουν και τα μαλλιά. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο ερεύνησε τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στα μαλλιά. Έτσι, η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει αποικοδόμηση των πρωτεϊνών και αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την ελαστικότητα των μαλλιών.

Τι συμβαίνει στα μαλλιά όταν εκτίθενται στον ήλιο
Η καλύτερη αφετηρία για τη σωστή προστασία των μαλλιών σου, είναι να σκεφτείς το τριχωτό της κεφαλής ως προέκταση του δέρματος στο πρόσωπο σου. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η διαδικασία γήρανσης που επηρεάζει το πρόσωπο αφορά και το τριχωτό.

Σε αντίθεση με το δέρμα του προσώπου, τα μαλλιά δεν καίγονται στον ήλιο. Όμως, η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB οδηγεί σε οξειδωτικό στρες. Με τη σειρά του, αυτό φθείρει τη δομή της τρίχας, διασπώντας τις πρωτεΐνες των μαλλιών. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε σπάσιμο και ψαλίδα. Επίσης, οι υπεριώδεις ακτίνες λευκαίνουν τη χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους.

Πώς να προστατέψεις τα μαλλιά απ’ την ηλιακή ακτινοβολία
Παρόλο που το τριχωτό προστατεύεται φυσικά από τα μαλλιά, αυτό δεν είναι αρκετό. Μάλιστα, τα πιο επιρρεπή σημεία στην ηλιακή φθορά είναι η χωρίστρα και η κορυφή του τριχωτού, ειδικά αν έχεις λεπτή τρίχα ή πιο αραιά μαλλιά.

Ευτυχώς, όμως, η λύση είναι αρκετά απλή. Πρακτικά, θα χρειαστείς δύο βασικούς συμμάχους: το καπέλο και το αντηλιακό. Το καπέλο είναι απαραίτητο για να προστατέψει τα μαλλιά και τριχωτό από την ήλιο. Μπορείς δε να επιλέξεις διάφορα σχέδια για να ταιριάζουν με κάθε outfit, από την παραλία, τον περίπατο ή τη βόλτα στο νησί.

Προχωρώντας στο αντηλιακό, υπάρχει ποικιλία προϊόντων στην αγορά, σε κάθε budget, για να βρεις το καταλληλότερο για εσένα. Το σημαντικό είναι να επιλέξεις μια φόρμουλα χωρίς λάδι και ανθεκτική στο νερό για να μην τρέχει και να μην προκαλεί ερεθισμούς.

Φυσικά, όπως και με το αντηλιακό στο πρόσωπο και το σώμα, η τακτική εφαρμογή του προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ειδικά αν είσαι στην παραλία, είναι απαραίτητη.

Διαβάστε ακόμη:

Πως μπορείς να μειώσεις το τοπικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς με τη βοήθεια της διατροφής

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το κρυφό όφελος του ‘imposter syndrome’

 

Πηγή: Savoir Ville