Eurobasket: Τυφώνας Giannis με 41... μποφόρ - Πρώτη στον όμιλο, σάρωσε με 99-79 η Ελλάδα την Ουκρανία

Εκπληκτική εμφάνιση από τον Greek freak - Ακολούθησαν Καλάθης και Ντόρσεϊ με 13 πόντους ο καθένας

Η Ελλάδα άφησε πίσω το μέτριο πρώτο ημίχρονο και κάνοντας… παπάδες στο δεύτερο με «όπλο» την άμυνα και τον εξωπραγματικό Γιάννη Αντετοκούνμπο συνέτριψε 99-79 την Ουκρανία και «σφράγισε» την πρωτιά στον τρίτο όμιλο, ενόψει της νοκ άουτ φάσης του Ευρωμπάσκετ στο Βερολίνο.

Με τους Θανάση, Γιάννη, Παπανικολάου, Ντόρσεϊ και Καλάθη ξεκίνησε η Ελλάδα. Στην αρχική τους πεντάδα, οι Ουκρανοί είχαν τους «πύργους» Λεν και Πουστοβόι. Ωστόσο, η Εθνική έπαιζε με τον Γιάννη, ο οποίος και σκόραρε και τους «φόρτωσε» με φάουλ, με αποτέλεσμα να προηγηθεί 10-2 στα πρώτα τρία λεπτά. Στη συνέχεια, ο ρυθμός του ματς ανέβηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως λόγω των Ουκρανών, με τους Γιάννη και Καλάθη να διατηρούσαν την «επίσημη αγαπημένη» σε μία σταθερή διαφορά (21-14), μέχρι το 7’. Εκεί, ο ηγέτης των Μπακς αποσύρθηκε για «ανάσες», αλλά το κακό ήταν τα εύκολα λάθη των παικτών του Ιτούδη που έδωσαν καλάθια στο ανοικτό γήπεδο στους Ουκρανούς και εκείνοι «ψαλίδισαν» τη διαφορά (23-20), στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Νωθρά ξεκίνησε και στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εθνική, με την Ουκρανία να κάνει σερί 5-0 και να περνάει μπροστά (23-25). Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν ένα τρίποντο του Σλούκα για το προσωρινό προσπέρασμα (26-25), καθώς ο Σάνον ήρθε από τον πάγκο και αποτελώντας μεγάλο «πονοκέφαλο» για την ελληνική άμυνα, έστειλε την ομάδα του Μπαγκάτσκις στο +4 (32-36). Οι Ουκρανοί συνέχισαν το πολύ σκληρό παιχνίδι τους, με πολλά φάουλ και τα περισσότερα στο όριο του αντιαθλητικού και αυτό «χάλασε» το μυαλό των παικτών του Ιτούδη, οι οποίοι κυνηγούσαν συνεχώς (35-39). Για ακόμη μία φορά, η «επίσημη αγαπημένη» είχε για μόνη αντίδραση ένα ζευγάρι βολών από τον Γιάννη, με τον Σάνον να επιστρέφει από τον πάγκο και να στέλνει τους Ουκρανούς στα αποδυτήρια με το +7 (39-46).

Με περισσότερη ενέργεια στην άμυνα ξεκίνησε στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα και βρίσκοντας καλάθια στο ανοικτό γήπεδο με τον Καλάθη να δημιουργεί και τον Γιάννη να σκοράρει, έκανε την ανατροπή (50-49), στο πρώτο τρίλεπτο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η Εθνική είχε τον έλεγχο. Μέσα από την εξαιρετική της άμυνα «κόλλησε» το μυαλό των Ουκρανών και βγάζοντας απανωτούς αιφνιδιασμούς ξέφυγε στο +10 (63-55), στο 27’. Στη συνέχεια, μπήκε ο Ντόρσεϊ στην επιθετική… εξίσωση και με τα δύο σερί τρίποντα του Καλάθη η Ελλάδα έκλεισε την τρίτη περίοδο στο +11 (71-57).

Με την ίδια… φόρα μπήκε η Ελλάδα και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Με «όπλο» την άμυνά της και τις σωστές επιλογές στην επίθεση εκτόξευσε τη διαφορά στο +21 (80-59), στο 32’. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, το παιχνίδι άνοιξε πολύ, με τους παίκτες του Ιτούδη είχαν τα ηνία της αναμέτρησης και τη διαφορά να ήταν στα ίδια επίπεδα (92-75). Όπως είναι φυσικό το ματς είχε μετατραπεί σε τυπική διαδικασία, με την Εθνική ομάδα να παίρνει τη νίκη με το τελικό 99-79.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 39-46, 71-57, 99-79

Πηγή: www.sport-fm.gr