Mamma mia... μια Ιταλία!

Ιταλία ικανή για όλα! Η «σκουάντρα ατζούρα» του Ρομπέρτο Μαντσίνι προσφέρει σκορ και θέαμα και για δεύτερο σερί παιχνίδι επικράτησε 3-0, αυτή τη φορά της Ελβετίας, για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους «16» του Euro.


Ακόμη μια εξαιρετική εμφάνιση των Ιταλών, που πείθουν ότι είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα και δεν έχουν ταβάνι, με τον Λοκατέλι να κάνει πράματα και θάματα, να σκοράρει δύο τέρματα και τον Ιμόμπιλε να προσθέτει άλλο ένα για τη νέα εμφατική νίκη της ομάδας τους.


Στο μυαλό του κόουτς
Με το κλασικό 4-3-3 κατέβασε την Ιταλία ο Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ντοναρούμα κάτω από τα δοκάρια, με τους Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα στην άμυνα. Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Λοκατέλι η τριάδα στα χαφ, με τους Μπεράρντι, Ινσίνιε να πλαισιώνουν .


Με 3-4-1-2 παρέταξε την Ελβετία ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς. Ο Ζόμερ στην εστία, με τους Ελβέντι, Σαρ, Ακάντζι στην τριάδα των στόπερ. Φρόιλερ, Τζάκα, Εμπαμπού, Ροντρίγκες η τετράδα σε ευθεία στον άξονα, με τον Σακίρι σε ρόλο δεκαριού και τους Σεφέροβιτς, Εμπολό στην επίθεση.


Το ματς
Το πρώτο δεκάλεπτο έμοιαζε αρκετά με αυτό της Τουρκίας, αφού η Ιταλία έδωσε χώρους. Ωστόσο, άρχισε να ανεβάζει ταχύτητα σιγά-σιγά με την πρώτη απειλή να έρχεται από τον Ιμόμπιλε που δεν σημάδεψε σωστά. Η Ιταλία άρχισε να κατασκηνώνει γύρω από την περιοχή των Ελβετών, κυκλοφορώντας με ηρεμία την μπάλα και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 19ο λεπτό με τον Κιελίνι να παίρνει... παραμάζωμα τους αντιπάλους. Το τέρμα του δεν μέτρησε μετά τη χρήση του VAR για χέρι, με τον έμπειρο στόπερ να αποχωρεί με πρόβλημα τραυματισμού λίγα λεπτά μετά δίνοντας τη θέση του στον Ατσέρμπι.

Η Ιταλία ήταν ανώτερη, έπαιζε εξαιρετικο ποδόσφαιρο, έβγαζε συνδυασμούς και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 26ο λεπτό με ένα γκολ... made in Sassuolo. Ο Λοκατέλι έκανε μαγική αλλαγή παιχνιδιού και πενηντάρι σπριντ, τρυπώντας σαν κρυφός φορ, με τον Μπεράρντι να κάνει ωραία ατομική ενέργεια και γύρισμα πάρε-βάλε στον πρώτο για το 1-0.


Ο Ινσίνιε απείλησε με λόμπα στο 34' αλλά ο Ακάντζι έδιωξε πάνω στη γραμμή, για να έρθει ο Σπιαντσόλα τρία λεπτά μετά να προσπαθήσει να σκοράρει με τσιμπητό πλασέ, αλλά να μην βρίσκει εστία για την τελευταία φάση του πρώτου μέρους. Ο Πέτκοβιτς είδε τον Σεφέροβιτς να είναι... άφαντος, τον έβγαλε και έβαλε τον Γκαβράνοβιτς με την Ελβετία να μπαίνει στο δεύτερο μέρος με σκοπό να ψάξει την γρήγορη ισοφάριση. Παρόλα αυτά, αντί να βρει γκολ το δέχτηκε και η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ των Ιταλών, με τον Λοκατέλι να γράφει το 2-0 στο 52ο λεπτό με ωραίο ξερό σουτ που άφησε... άγαλμα τον Ζόμερ.


Ο Λοκατέλι είχε βάλει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του στο ματς και παρέα με τους Μπαρέλα, Ζορζίνιο είχαν κερδίσει κατά κράτος την μάχη του κέντρου. Ο Μπεράρντι έκανε τα... δικά του, αυξάνοντας τον ενθουσιασμό στο πλήθος, με την Ελβετία να εμφανίζεται στο ματς στο 64' με την διπλή τελική του Γκαβράνοβιτς που έβγαλε ο Ντοναρούμα. Πέτκοβιτς και Μαντσίνι έκαναν τις κινήσεις τους από τον πάγκο, ο Ιμόμπιλε προσπάθησε να βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ αλλά ειχε κακά τελειώματα. Παρόλα αυτά, βρήκε τελικά τον δρόμο προς τα δίχτυα, για το δεύτερο τέρμα του στη διοργάνωση, με ωραίο σουτ στο 89ο λεπτό που δεν κατάφερε να διώξει ο Ζόμερ για να διαμορφώσει το 3-0.


MVP: Ο Λοκατέλι ήταν όλα τα λεφτά! Φανταστική εμφάνιση από τον Ιταλό box-to-box χαφ, από τους καλύτερους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα στη θέση του, με δύο γκολ, πολλά τρεξίματα και λιγοστές λανθασμένες πάσες. Δικαίως ακούγονται ομάδες όπως η Γιουβέντους και η Σίτι να ενδιαφέρονται.

Η σφυρίχτρα: Ο Σεργκέι Καράσεφ ήταν κοντά σε όλες τις φάσεις, ωστόσο του ξεφεύγει το χέρι του Κιελίνι στο 19ο λεπτό πριν σκοράρει. Ευτυχώς υπάρχει το VAR και το διόρθωσε.

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Μπονούτσι, Κιελινι (25' Ατσέρμπι), Σπινατσόλα, Ντι Λορέντσο, Ζορζίνιο, Μπαρέλα (87' Κριστάντε), Λοκατέλι (86' Πεσίνα), Μπεράρντι (69' Τολόι), Ινσίνιε (69' Κιέζα), Ιμόμπιλε

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Σαρ (58' Ζίμπερ), Ακάνζι, Ελβέντι, Τζάκα, Φρόιλερ (82' Σο), Ροντρίγκες, Εμπαμπού (58' Βίντμερ), Σακίρι (76' Βάργκας), Εμπολό, Σεφέροβιτς (46' Γκαβράνοβιτς).


1ος όμιλος
Αποτελέσματα

Τουρκία – Ουαλία 0-2
Ιταλία – Ελβετία 3-0

Βαθμολογία
1. Ιταλία 6 (6-0)
2. Ουαλία 4 (3-1)
3. Ελβετία 1 (1-4)
4. Τουρκία 0 (0-5)

Επόμενη αγωνιστική (20/06, 19:00)
Ιταλία - Ουαλία
Ελβετία - Τουρκία

Πηγή: sport-fm.gr