Η UEFA στα χρώματα του ουράνιου τόξου των ΛΟΑΤΚΙ

Πρώτα το «όχι» της UEFA για το φωτισμό της «Αλιάντς Αρένα» με τα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, μετά το λογότυπο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στα social media με το ουράνιο τόξο.

Η UEFA εξήγησε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι «είναι περήφανη που φέρει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Είναι ένα σύμβολο που ενσωματώνει τις βασικές μας αξίες, προωθώντας ό,τι πιστεύουμε: μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, ανεκτική σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, το δόγμα ή το φύλο τους».

Στην ανάρτηση υπάρχει η εξήγηση της άρνησης στο αίτημα του Μονάχου, τονίζοντας ότι «το ίδιο το αίτημα ήταν πολιτικό, που συνδέεται με την παρουσία της ουγγρικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο γήπεδο για τον αποψινό αγώνα με τη Γερμανία. Για την UEFA, το ουράνιο τόξο δεν είναι ένα πολιτικό σύμβολο, αλλά ένα σημάδι της σταθερής δέσμευσής μας για μια πιο διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι στο Μόναχο και επέλεξε να πάει στις Βρυξέλλες.

Ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ουγγαρία, θα οδηγήσει, σύμφωνα με ΜΚΟ, στην απαγόρευση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων ή σειρών στις οποίες αναφέρεται η ομοφυλοφιλία.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει με νομική δράση κατά της Ουγγαρίας και χαρακτήρισε τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ «ντροπή».
Δέκα έξι μέλη-κράτη της ΕΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» από τις διακριτικές ρυθμίσεις απέναντι στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

Η δήλωση συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Βελγίου και υπογράφεται από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Δανία, την Φινλανδία, την Σουηδία, τις τρεις βαλτικές χώρες και την Ελλάδα. Η Πορτογαλία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της προς το κείμενο, το οποίο δεν μπόρεσε να υπογράψει, επικαλούμενη την στάση ουδετερότητας που πρέπει να τηρήσει, καθώς ασκεί την προεδρία της Ένωσης.

Πηγή: skai.gr