Αγγλία: Κύμα υποστήριξης στους διεθνείς που δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των τριών νεαρών μαύρων ποδοσφαιριστών της εθνικής Αγγλίας που αστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του Euro στο Γουέμπλεϊ συνεχίζουν να απασχολούν τη βρετανική κοινή γνώμη.

Οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδικάστηκαν άμεσα από την πολιτική ηγεσία, σχολιαστές, τον Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, τους συμπαίκτες των Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα και χιλιάδες χρήστες μέσων δικτύωσης.

Η κοινότητα στην κωμόπολη Γουίδινγκτον του ευρύτερου Μάντσεστερ όπου γεννήθηκε ο Μάρκους Ράσφορντ έσπευσε να καταδικάσει το υβριστικό γκράφιτι που κάλυψε μέρος εντυπωσιακής τοιχογραφίας με το πρόσωπο του 23χρονου ποδοσφαιριστή που κοσμεί ένα τοπικό καφέ.

Κάτοικοι της περιοχής μάλιστα κάλυψαν το γκράφιτι με σημειώματα αγάπης και συμπαράστασης στον Ράσφορντ, πριν ο δημιουργός της τοιχογραφίας Akse P19 αποκαταστήσει το έργο του το μεσημέρι.

Ιδιαίτερη αίσθηση και έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει δε η κατηγορία μέσω Twitter του μέλους της εθνικής ομάδας στο Euro Τάιρον Μινγκς κατά της Υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ότι η δική της καταδίκη των ρατσιστικών επιθέσεων δεν είναι αυθεντική.

Η κα Πατέλ είχε γράψει στο λογαριασμό της στο Twitter ότι ένιωθε «αηδιασμένη» από την «ελεεινή» ρατσιστική επίθεση στο διαδίκτυο.

Ο διεθνής αμυντικός της Άστον Βίλα απάντησε στην υπουργό θυμίζοντας πως είχε αρνηθεί να καταδικάσει τις αποδοκιμασίες από Άγγλους φιλάθλους της καθιερωμένης πλέον κίνησης των διεθνών να γονατίζουν πριν την έναρξη κάθε αγώνα σε ένδειξη εναντίωσης σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Η κα Πατέλ είχε πει ότι είναι επιλογή του καθενός να αποδοκιμάζει ή όχι. Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Τάιρον Μινγκς κατηγορεί την υπουργό ότι με τη στάση της «υποδαύλισε τη φωτιά» μιλώντας για εντυπωσιοθηρική πολιτική κίνηση των παικτών και ότι τώρα «προσποιείται» την αηδιασμένη.

Κατηγορίες περί υποκρισίας έχουν απευθυνθεί και κατά του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στο παρελθόν έχει επικριθεί για την αμφιλεγόμενη χρήση όρων και χαρακτηρισμών με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Τονίζοντας πάντως την αντίθεσή του στις επιθέσεις κατά των τριών ποδοσφαιριστών ο κ. Τζόνσον άρχισε τη χθεσινή ενημέρωση για την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας λέγοντας ότι ελπίζει οι θύτες αυτών των ρατσιστικών επιθέσεων «να συρθούν κάτω από την πέτρα από την οποία ξετρύπωσαν».

Όπως ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με υπευθύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επίσης υφίστανται σφοδρή κριτική για την αποτυχία πρόληψης και τιμωρίας των χρηστών που προβαίνουν σε ρατσιστικές λεκτικές επιθέσεις.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας Χάρι Κέιν τόνισε σε δήλωσή του αργά τη Δευτέρα απευθυνόμενος σε όσους ευθύνονται για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά των συμπαικτών του: «Δεν είστε φίλαθλοι της Αγγλίας και δε σας θέλουμε».

TAGS: euro 2020