Κλείσιμο

Τα αγριογούρουνα… «τρελάθηκαν»- Βόλτες και πόζες μέσα σε αυλές σπιτιών στην Εύβοια

Νέο φωτογραφικό καρέ μάλιστα αποτυπώνει, προφανώς θηλυκό αγριογούρουνο, εάν κρίνουμε με βάση την εικόνα των μαστών του, όχι μόνο να πραγματοποιεί νυχτερινό περίπατο σε κήπο του νησιού αλλά να ποζάρει και με πρωτοφανή χάρη

Δεν έχει τέλος η επέλαση των αγριογούρουνων στην Εύβοια.

Τα, κατά πολλούς συμπαθή και κάπως χαριτωμένα, αλλά και κάθε περίπτωση δυνητικά επικίνδυνα άγρια τετράποδα πλέον μοιάζουν να έχουν εγκλιματιστεί πλήρως σε πυκνοκατοικημένα περιβάλλοντα του νησιού κάνοντας τις επισκέψεις και τις περατζάδες τους από κεντρικά σημεία, μη διστάζοντας ακόμη και να περιδιαβαίνουν ανενόχλητα σε αυλές σπιτιών, διαλύοντας και καταναλώνοντας ό,τι είναι δυνατόν να καταναλωθεί και να διαλυθεί.

Νέο φωτογραφικό καρέ μάλιστα αποτυπώνει, προφανώς θηλυκό αγριογούρουνο, εάν κρίνουμε με βάση την εικόνα των μαστών του, όχι μόνο να πραγματοποιεί νυχτερινό περίπατο σε κήπο του νησιού αλλά να ποζάρει και με πρωτοφανή χάρη μη δίχνοντας να τρομάζει ή να προβληματίζεται από το σε πόσο κοντινή απόσταση γίνεται η λήψη της φωτογραφίας του.
Κατά πάσα πιθανότητα η ανάγκη αναζήτησης τροφής και για την επιβίωση των μικρών του, οδήγησε το το ευμεγέθες ζώο στον αστικό ιστό.

Το φαινόμενο θεάσεων αγριογούρουνων εντός πόλεων, όπως έχουν επισημάνει πολλάκις οι ειδικοί, παρατηρήθηκε να εντείνεται κατά τα χρόνια του lockdown της πανδημίας κορωνοιού λόγω των περιορισμών και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες αλλά και της αδυναμίας εύρεσης φαγώσιμων που οδήγησε τα ζώα στο να επεκτείνουν την «έρευνα» τους για πόρους πέραν των δρυμών.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, έχει επισημάνει στο παρελθόν πως σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με αγριογούρουνα δεν πρέπει να πανικοβληθούμε και μάλιστα πρέπει να πράξουμε ως εξής: 

-Αν είμαστε μέσα σε αυτοκίνητο, πατάμε φρένο και ακινητοποιούμε το αμάξι. Επίσης σβήνουμε τα φώτα ειδικά τα μεγάλα.

-Αν είμαστε πεζοί, απλώς κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας πάνω από 10 μέτρα, και δεν κάνουμε περίεργους θορύβους ή επιχειρούμε να τα τρομοκρατήσουμε για να φύγουν.

Οι αγριόχοιροι επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, είναι ζώα που θέλουν να εξερευνούν και μετακινούνται αρκετά τις νυχτερινές ώρες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα αναφέρουν κάτοικοι της Δροσιάς στη Χαλκίδα, ανενόχλητα συνεχίζουν να κυκλοφορούν αγριογούρουνα στους δρόμους.

Ένα ολόκληρο κοπάδι από αγριογούρουνα εμφανίστηκε στην οδό Μ.Αλεξάνδρου στα μικρά Χάλια, στην περιοχή της Δροσιάς στη Χαλκίδα, όπως γνωστοποιήθηκε ήδη στις 3/6.

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς πετάγονται ξαφνικά στον κεντρικό δρόμο.

Να σημειωθεί πως, η εξοικείωσή τους με την ανθρώπινη παρουσία και τα αυτοκίνητα είναι αξιοσημείωτη, καθώς -όχι μόνο- δεν ενοχλούνται, αλλά συνεχίζουν τις βόλτες τους σαν να μην τρέχει τίποτα…

Τα αγριογούρουνα αδιαφορούν πλήρως για το αυτοκίνητο που περνά δίπλα τους και βόσκουν αμέριμνα στο χορτάρι.

Η παρουσία τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς πρόκειται για πολυσύχναστη οδό στην οποία τα οχήματα αναπτύσσουν αρκετή ταχύτητα και μπορεί να γίνει κάποιο σοβαρό τροχαίο.

Πηγή: EVIMA