Τo είδος… «Ντόριαν Γκρέι»: Πώς οι χελώνες κατάφεραν να μην γερνούν σύμφωνα με ερευνητές

Πώς χελώνες κατάφεραν να μην γερνούν

Μάλιστα, σε συνθήκες αιχμαλωσίας, χωρίς το άγχος της εύρεσης τροφής και της αποφυγής των αρπακτικών, μερικές μπορεί να μην γερνούν καθόλου.

Ο θάνατος έρχεται για όλους, αλλά το γήρας όχι! Έτσι φαίνεται τουλάχιστον για ορισμένα είδη ζώων.

Συγκεκριμένα, δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (23 Ιουνίου) στο περιοδικό Science επισημαίνουν ότι οι κάποια είδη χελώνων έχουν εξαιρετικά αργούς ρυθμούς γήρανσης.

Μάλιστα, σε συνθήκες αιχμαλωσίας, χωρίς το άγχος της εύρεσης τροφής και της αποφυγής των αρπακτικών, μερικές μπορεί να μην γερνούν καθόλου.

«Αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ρίτα Ντε Σίλβα η οποία διεξήγαγε την έρευνα ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και τώρα είναι βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη βρει τον τρόπο να έχουν αυτό το όφελος για το είδος τους, παρόλο που ζούμε πλέον σε έναν κόσμο με λιγότερες προκλήσεις για την καθημερινή μας επιβίωση.

«Ως σύγχρονοι άνθρωποι, τείνουμε να ζούμε σε πολύ καλές συνθήκες, επομένως το περιβάλλον για εμάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιδανικό» και πρόσθεσε πως ακόμα ωστόσο δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ρυθμό γήρανσής μας.

Το πώς οι χελώνες αποφεύγουν τη γήρανση είναι μυστήριο, αλλά η λύση του... μπορεί να βρίσκεται στο καβούκι τους.

Προκειμένου να αποκαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας τους, δύο ομάδες ερευνητών τις μελέτησαν ενδελεχώς και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους.

Προηγούμενες γεροντολογικές έρευνες είχαν εκπονηθεί σε θερμόαιμα ζώα, όπως τα θηλαστικά και τα πτηνά, παρότι τα ψυχρόαιμα ζώα (αμφίβια, ψάρια και ερπετά) σπάνε τα ρεκόρ μακροζωίας.

Η πρώτη μελέτη εκπονήθηκε σε 77 είδη ερπετών και αμφιβίων, μεταξύ των οποίων οι δράκοι του Κομόντο και οι βάτραχοι των δένδρων. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με την επίδραση ορισμένων χαρακτηριστικών τους, όπως ο μεταβολισμός, στη γήρανση και στη μακροζωία.

Η Μπεθ Ράικε, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Νορθιστερντ του Ιλινόι, η οποία υπογράφει την έρευνα, επισημαίνει ότι τα ψυχρόαιμα ζώα, που εξαρτούν τη θερμοκρασία τους από το περιβάλλον, είναι καλύτερα εξοπλισμένα για τη διαχείριση της φθοράς που προκαλεί η γήρανση από ό,τι τα θερμόαιμα.

Ο ρυθμός γήρανσης ήταν ιδιαίτερα βραδύς στους κροκόδειλους και στις σαλαμάνδρες. Το μόνο είδος, όμως, που παρέμενε αναλλοίωτο παρά το πέρασμα του χρόνου ήταν οι χελώνες.

Η δεύτερη ομάδα εξέτασε τη γήρανση σε 52 είδη χελωνών που ζούσαν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Διαπιστώθηκε ότι το 75% των ειδών εμφάνιζε ελάχιστες ή και καμία ένδειξη γήρατος, ενώ στο 80% ο ρυθμός γήρανσης ήταν πολύ βραδύτερος από εκείνον του σύγχρονου ανθρώπου.

Η δρ Ρίτα ντα Σίλβα, επισημαίνει ότι ακόμη και οι χελώνες που ζουν ελεύθερες, χωρίς ελεγχόμενη διατροφή και προστασία, γηράσκουν με υπερβολική βραδύτητα. Bέβαια, ούτε οι χελώνες έχουν κατακτήσει την αιώνια νεότητα.

Οπως εξηγεί ο δρ Καλέμπ Φιντς, γεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και ερευνητής της ανθρώπινης γήρανσης, και αυτές εμφανίζουν σημάδια γήρανσης, όπως καταρράκτης, αδυναμία και καρδιακά προβλήματα. Οι ερευνητές, ωστόσο, είναι βέβαιοι ότι μέσα τους κρύβουν το μυστικό της επιβράδυνσης των γηρατειών και της μακροζωίας.

H δρ Ντα Σίλβα εκτιμά πως, όταν η επιστημονική κοινότητα μελετήσει ενδελεχώς την εξέλιξη της γήρανσης στις χελώνες, θα βρει το σημείο σύνδεσής της με την ανθρώπινη υγεία και τα γηρατειά.

Ισως, με αυτές τις γνώσεις, στο απώτερο μέλλον οι ερευνητές να καταφέρουν να δημιουργήσουν το «ελιξίριο της μακροζωίας» και για το δικό μας είδος. Μέχρι τότε, το μοναδικό που μπορεί να μας εγγυηθεί πολλά και καλά χρόνια ζωής είναι η τήρηση των επιστημονικών συστάσεων για καλή διατροφή και άσκηση.

Πηγή: skai.gr