Κλείσιμο

Οι φύλακες-άγγελοι των γατιών: Cat Rescue Athens (pics)

Της Σταματίνας Σταματάκου 

Μία ομάδα εθελοντών που ενώθηκε από την αγάπη τους για τα ζώα αλλά και την ελπίδα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου γι' αυτά τα παρεξηγημένα πλάσματα, τις γάτες. 

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα κάποιοι συνεχίζουν να συντηρούν τα στερεότυπα που έχουν καταρριφθεί, από το ότι είναι εφτάψυχες, δύστροπες, φέρνουν κακοτυχία ή μπορούν να κολλήσουν τις εγκύους τοξόπλασμα μόνο και μόνο γιατί συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Υπάρχουν «φιλόζωοι» που δηλώνουν πόσο αγαπούν τα σκυλιά τους και πόσο σιχαίνονται τις γάτες... Το Cat Rescue Athens με την πλούσια δράση τους για τις γάτες και την ενεργή του παρουσία στα social media συμβάλλει ενεργά στη διάσωσή τους και την κατάρριψη αρκετών μύθων τέτοιου είδους. 

Η έδρα του βρίσκεται στην Αθήνα αλλά αν είναι δυνατό δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιοχές. Μία από αυτές είναι και η Κινέτα. Μετά την φονική πυρκαγιά για ανθρώπους και ζώα της 23ης Ιουλίου που ξέσπασε στην Κινέτα, στο Μάτι και τη Ραφήνα, ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα για τα πλάσματα που έμειναν πίσω στις στάχτες της Κινέτας. Πολλά νοσηλεύτηκαν, στειρώθηκαν και επανατοποθετήθηκαν ενώ σε πολλά από αυτά υιοθετήθηκα. Στο ΣΚΑΪ γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβαινε εκείνες τις μέρες λόγω της καμπάνιας που πραγματοποιήσουμε «Όλοι Μαζί Μπορούμε και για τα πυρόπληκτα ζώα» και η συμβολή του Cat Rescue Athens ήταν καθοριστική. 

Έκτοτε δεν σταμάτησαν να συνδράμουν την περιοχή, είτε με την εξασφάλιση τροφής, είτε με στειρώσεις είτε με νοσηλείες. Γιατί τα προβλήματα των ανθρώπων και των ζώων δεν διαρκούν όσο τα δελτία ειδήσεων. Οι βασικές δράσεις της ομάδας είναι η διάσωση γατιών που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η φιλοξενία πολλών εξ αυτών έως ότου μπορέσουν να γυρίσουν στην γειτονιά τους ή ιδανικά υιοθετηθούν, οι μαζικές στειρώσεις αποικιών σε διάφορες περιοχές, όπως του Φαλήρου, της περιοχής του Ιπποδρόμου, της Βικτώριας, του Χαλανδρίου και πολλών άλλων ανάλογα με την ανάγκη αλλά και την οικονομική δυνατότητα. Και φυσικά η σίτιση τών γατιών στις αποικίες αυτές.

Επίσης, βοηθά πολίτες που έχουν ανάγκη, είτε βοηθώντας στην περισυλλογή για στείρωση ή περίθαλψη, είτε δίνοντάς τους συμβουλές, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της δράσης τους αφορά την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου.

Η ομάδα του Cat Rescue Athens δεν έχει κάποια οικονομική υποστήριξη από το κράτος, ούτε καταφύγιο. Όλα τα γατάκια φιλοξενούνται στα σπίτια των εθελοντών και όλα τα έξοδα καλύπτονται από τους ίδιους  και από τη βοήθεια του κόσμου που παρακολουθεί το έργο τους. 

Μιλώντας στο SKAI.gr επεσήμαναν: 

«Οι ανάγκες μας είναι πολύ μεγάλες καθώς οι αδέσποτες γάτες που χρειάζονται βοήθεια συνεχώς αυξάνονται. Χρειαζόμαστε κυρίως εθελοντές που θα μπορούν να φιλοξενούν τα γατάκια μέχρι αυτά να υιοθετηθούν - γιατί δυστυχώς τα σπίτια φιλοξενίας μας είναι ελάχιστα. Επίσης έχουμε ανάγκη από εθελοντές χορηγούς που θα βοηθούν με την κάλυψη των εξόδων μας καθώς μαζί με τα περιστατικά αυξάνονται όπως είναι φυσικό και τα έξοδα.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε εδώ πως ανάμεσα στα γατάκια που φιλοξενούμε, υπάρχουν πολλά είτε ηλικιωμένα είτε γατάκια με σοβαρά προβλήματα υγείας, συνήθως χρόνια. Αυτό έχει ως συνέπεια οι γάτες αυτές να χρειάζονται πολλά φάρμακα, ειδική τροφή και ιατρική παρακολούθηση για όλη τους τη ζωή. Δυστυχώς μας λυπεί το γεγονός ότι για αυτά τα πλάσματα σπάνια χτυπάει το τηλέφωνο. Ελάχιστες φορές θα βρεθεί ένας άνθρωπος που θα θελήσει να ανοίξει το σπίτι του γι' αυτά. Τα γατάκια αυτά συνήθως μένουν μαζί μας μέχρι το τέλος, γίνονται μέλη της οικογένειάς μας και φεύγουν με πολλή αγάπη. Όμως θα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι αν βλέπαμε περισσότερους ανθρώπους να υιοθετούν ένα τέτοιο γατάκι. Αυτά τα πλάσματα είναι τα περισσότερο ταλαιπωρημένα και αξίζουν να βρουν έστω πριν το τέλος της ζωής τους ένα δικό τους σπίτι». 

Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφίες με γατάκια που περιθάλπει το Cat Rescue Athens και δίνονται προς υιοθεσία. 

«Αγαπάμε τα ζώα, αγαπάμε την ομάδα μας και ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: μέχρι και η τελευταία γάτα να αγαπηθεί», μας είπαν χαρακτηριστικά. 

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει ή ιδανικά να υιοθετήσει μπορεί να τους βρει στο 

Facebook: https://www.facebook.com/CatRescueAthens/

Στο Instagram: https://instagram.com/cat.rescue.athens?igshid=l2uive56h1aw

Και στο Twitter:  https://twitter.com/catrescueathens?s=21