NASA: Θερμότερη κατά 1,11 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα η μέση θερμοκρασία το 2022

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη Γη είναι ραγδαία τις τελευταίες 10ετίες - Το 2022 ήταν η 5η θερμότερη χρονιά τα τελευταία 142 χρόνια

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης το 2022 ισοδυναμεί με το 2015 και είναι η 5η θερμότερη που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με ανάλυση της NASA. Συνεχίζοντας τη μακροπρόθεσμη τάση θέρμανσης του πλανήτη, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2022 ήταν 1,6 βαθμούς Φαρενάιτ (ή 0,89 βαθμούς Κελσίου) πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την περίοδο 1951-1980, ανέφεραν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Goddard της NASA για Διαστημικές Σπουδές (GISS) στη Νέα Υόρκη.

«Αυτή η τάση θέρμανσης είναι ανησυχητική», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson. «Το θερμαινόμενο κλίμα μας δείχνει ήδη τα σημάδια τους: οι δασικές πυρκαγιές εντείνονται. Οι τυφώνες γίνονται πιο δυνατοί. Οι ξηρασίες προκαλούν όλεθρο και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. 

Τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη τήρηση αρχείων το 1880. Αυτό σημαίνει ότι η Γη το 2022 ήταν περίπου 2 βαθμούς Φαρενάιτ (ή περίπου 1,11 βαθμούς Κελσίου) θερμότερη από τον μέσο όρο του τέλους του 19ου αιώνα.

«Ο λόγος για την τάση της θέρμανσης είναι ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνεχίζουν να διοχετεύουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και οι μακροπρόθεσμες πλανητικές επιπτώσεις θα συνεχιστούν επίσης», δήλωσε ο Gavin Schmidt, διευθυντής του GISS, του κορυφαίου κέντρου της NASA για κλιματικά μοντέλα.

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανέκαμψαν μετά από μια βραχύβια πτώση το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19. Πρόσφατα, επιστήμονες της NASA, καθώς και διεθνείς επιστήμονες, προσδιόρισαν ότι το 2022 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί. Η NASA εντόπισε επίσης μερικούς υπερεκπομπούς μεθανίου – άλλο ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου – χρησιμοποιώντας το όργανο Έρευνας για την Πηγή Ορυκτής Σκόνης της Γης.

Η περιοχή της Αρκτικής συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ισχυρότερες τάσεις θέρμανσης - σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο - σύμφωνα με την έρευνα GISS που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης το 2022.

Οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επιπτώσεις που οι επιστήμονες θεωρούν ότι συνδέονται με την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών. Η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τις βροχοπτώσεις και τις τροπικές καταιγίδες, έχει βαθύνει τη σοβαρότητα της ξηρασίας και έχει αυξήσει τον αντίκτυπο των καταιγίδων. Το περασμένο έτος έφερε καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις μουσώνων που κατέστρεψαν το Πακιστάν και μια επίμονη υπερξηρασία στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, ο τυφώνας Ian έγινε ένας από τους ισχυρότερους και δαπανηρότερους τυφώνες που έπληξαν τις ηπειρωτικές Η.Π.Α.

Η ανάλυση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της NASA προέρχεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς και ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής, καθώς και από όργανα τοποθετημένα σε πλοία και σημαδούρες ωκεανών. Οι επιστήμονες της NASA αναλύουν αυτές τις μετρήσεις για να λάβουν υπόψη τις αβεβαιότητες στα δεδομένα και να διατηρήσουν συνεπείς μεθόδους για τον υπολογισμό των διαφορών της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας για κάθε χρόνο. Αυτές οι επίγειες μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας είναι συνεπείς με δορυφορικά δεδομένα που συλλέγονται από το 2002 από το Atmospheric Infrared Sounder στον δορυφόρο Aqua της NASA και με άλλες εκτιμήσεις.

Η NASA χρησιμοποιεί την περίοδο 1951-1980 ως βάση για να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η γραμμή βάσης περιλαμβάνει κλιματικά μοτίβα όπως το La Niña και το El Niño, καθώς και ασυνήθιστα ζεστά ή κρύα χρόνια λόγω άλλων παραγόντων, διασφαλίζοντας ότι περιλαμβάνει φυσικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία της Γης.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη μέση θερμοκρασία σε κάθε δεδομένο έτος. Για παράδειγμα, το 2022 ήταν ένα από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί παρά την τρίτη συνεχόμενη χρονιά των συνθηκών La Niña στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι η επίδραση της ψύξης του La Niña μπορεί να έχει μειώσει ελαφρώς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες (περίπου 0,11 βαθμούς Φαρενάιτ ή 0,06 βαθμούς Κελσίου) από ό,τι ο μέσος όρος θα ήταν υπό πιο τυπικές συνθήκες ωκεανού.

Μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη ανάλυση από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας για το 2022 ήταν η έκτη υψηλότερη από το 1880. Οι επιστήμονες της NOAA χρησιμοποιούν πολλά από τα ίδια ακατέργαστα δεδομένα θερμοκρασίας στην ανάλυσή τους και έχουν διαφορετική βασική περίοδο ( 1901-2000) και μεθοδολογία. Αν και οι κατατάξεις για συγκεκριμένα έτη μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των αρχείων, συμφωνούν σε ευρεία κλίμακα και και οι δύο αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας.


 

Πηγή: skai.gr