Ο σερ Μπράιαν Χόσκινς αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ:  Το κλίμα θα γίνει θερμότερο, θα δούμε περισσότερα ακραία φαινόμενα 

Ο διάσημος επιστήμονας κλιματολόγος προειδοποιεί για ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και για χειμώνες με θερμοκρασίες έως και 12 βαθμούς υψηλότερες

Συνέντευξη στην Κορίνα Γεωργίου

Τα τελευταία οκτώ έτη ήταν τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ στον πλανήτη και οι επιστήμονες προβλέπουν ένα ακόμη πιο θερμό 2023. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus, η Ευρώπη κατέγραψε το θερμότερο καλοκαίρι της το 2022 και το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Τι μέλλον μας περιμένει λοιπόν; Την απάντηση δίνει ο επί πολλά χρόνια  πρόεδρος της Βρετανικής Μετεωρολογικής Eταιρίας και διακεκριμένος κλιματολόγος Σερ Μπράιαν Χόσκινς (Sir Brian Hoskins). 

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ και την Κορίνα Γεωργίου τονίζει πως ολόκληρα νησιά στην τροπική ζώνη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και προειδοποιεί για ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και για χειμώνες με θερμοκρασίες έως και 12 βαθμούς υψηλότερες. 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

ΣΕΡ ΜΠΡΑΪΑΝ ΧΟΣΚΙΝΣ - Διευθ. Grantham Institute για την κλιματική αλλαγή - Ιmperial College
Το μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας εξαρτάται από το τι θα πράξουμε εμείς. Το κλίμα θα γίνει θερμότερο, θα δούμε περισσότερο ακραία φαινόμενα στις καιρικές συνθήκες, όμως το πόσο ακραίες και πόσο θερμές θα είναι οι συνθήκες εξαρτάται από το τι θα κάνουμε. Είναι στο χέρι μας.

Τα πράγματα θα γίνουν λίγο χειρότερα από ό,τι είναι τώρα, όμως θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα ή ακόμη κι εξαιρετικά δυσμενή αναλόγως με το τι κάνουμε. Αν οδηγηθούμε σε ένα μέλλον κατά το οποίο δεν θα έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, τότε ο χειμώνας στη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσε να είναι θερμότερος κατά 12 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ερώτηση: Εχετε δηλώσει έκπληκτος κι ανήσυχος από τις θερμοκρασίες - ρεκόρ και τις πλημμύρες που έχουμε δει σε πολλά μέρη του πλανήτη με μόνο 1.2 βαθμούς παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Τι θα συμβεί αν ο πλανήτης μας ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου που είναι κι αυτό στο οποίο οδεύουμε τώρα αν δεν λάβουμε μέτρα;  

ΣΕΡ ΜΠΡΑΪΑΝ ΧΟΣΚΙΝΣ
Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο νερό κι αυτό πράγματι συμβαίνει συνήθως. Αν, λοιπόν, η θερμοκρασία αυξηθεί κατά έξι βαθμούς, τότε η αντίστοιχη καταιγίδα θα έχει 50% μεγαλύτερη ένταση. Θα δούμε λοιπόν περισσότερες πλημμύρες και ξηρασίες. Θα υπάρξουν μεγάλα μέρη του πλανήτη, το Μπαγκλαντές, άλλα μέρη στην τροπική ζώνη, όπου η ζωή πρόκειται να καταστεί σχεδόν αδύνατη. Αν βρίσκεσαι σε ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό, όπου ζεις περίπου μισό μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, έχεις πρόβλημα. Διότι η στάθμη της θάλασσας πρόκειται να ανέβει και με οποιαδήποτε καταιγίδα θα πλημμυρίσεις.

Ερώτηση: Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συγκέντρωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν έχει υπάρξει τόσο υψηλή εδώ και περίπου δύο εκατομμύρια έτη σύμφωνα με το Copernicus. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιο είναι το όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον κι έναν βιώσιμο πλανήτη;

ΣΕΡ ΜΠΡΑΪΑΝ ΧΟΣΚΙΝΣ
Πρώτον, πρέπει να είμαστε περισσότερο "οικονόμοι" με τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Επομένως για κάθε ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια. Αν το πάρουμε στα σοβαρά και περιορίσουμε τις εκπομπές (άνθρακα) άμεσα, όσο ταχύτερα μπορούμε, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μέχρι τα μέσα του αιώνα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση.  

Πηγή φωτ: Ιmperial College London

Πηγή: skai.gr