Κλείσιμο

Απίστευτα σπάνιο: Μαμά καλαμάρι μεταφέρει τα αυγά της στα βάθη του ωκεανού – Δείτε το εντυπωσιακό video

Το ντελικάτο, κοκκινωπό καλαμάρι ονομάζεται Bathyteuthis sp. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου Μόντερεϊ Μπέι ή MBARI δημοσίευσε το συγκεκριμένο βίντεο, λέγοντας ότι προέρχεται από πρόσφατη κατάδυση σε βάθος 1.390 μέτρων

Μια μαμά. Εκατοντάδες αυγά. Σαν να πρόκειται για παράσταση μπαλέτου στα βάθη του ωκεανού. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου Μόντερεϊ Μπέι ή MBARI, βιντεοσκόπησε μια μαμά καλαμάρι που φροντίζει τα αυγά της στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια. 

Το ντελικάτο, κοκκινωπό καλαμάρι ονομάζεται Bathyteuthis sp. Το MBARI περιέγραψε το καλαμάρι και τα αυγά του ως ένα «απίστευτα σπάνιο θέαμα». Το Ινστιτούτο δημοσίευσε το συγκεκριμένο βίντεο, λέγοντας ότι προέρχεται από πρόσφατη κατάδυση σε βάθος 1.390 μέτρων.

Το μη κερδοσκοπικό Ενυδρείο του Μόντερεϊ Μπέι λειτουργεί από το 1984 και η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 35.000 υδρόβιους οργανισμούς από 550 είδη, μεταξύ των οποίων πιγκουίνοι, μέδουσες και καρχαρίες. Με κύριο στόχο την προστασία των ωκεανών, εκτός από περιοδικές εκθέσεις υλοποιεί επιστημονικά προγράμματα και καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο του, που ιδρύθηκε το 1987, διαθέτει πέντε σκάφη και τρία αυτόνομα υποβρύχια ειδικά εξοπλισμένα για τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής, καθώς και ένα μόνιμο υποβρύχιο «εργαστήριο» σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Η μαμά προσέχει ιδιαίτερα τα μελλοντικά της… καλαμαράκια. Σύμφωνα με το MBARI, τα περισσότερα καλαμάρια εναποθέτουν τις θήκες των αυγών τους στον πυθμένα της θάλασσας ή τις αφήνουν να παρασυρθούν στο νερό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συμπεριφορά μεταφοράς θα μπορούσε να βοηθήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των μωρών. «Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που εντοπίζουμε ένα εκκολαπτόμενο Bathyteuthis sp. από την πρώτη παρατήρηση πριν από 17 χρόνια!», επισημαίνουν οι ερευνητές. 

«Ο βαθύς ωκεανός αποτελεί πρόκληση για τη μελέτη του και παίρνουμε μόνο σύντομες ματιές στις συμπεριφορές των ζώων του βυθού. Κάθε παρατήρηση που καταγράφεται από τα ROV μας συμπληρώνει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ και συμβάλλει στη βελτίωση της κατανόησής μας για τη ζωή στον βυθό», σημειώνουν οι ίδιοι. 

Πηγή: skai.gr