Φόλα: Ένα έγκλημα δύσκολα ανιχνεύσιμο

Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων

«Παρότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει κηρυχθεί παράνομη ήδη από το 1993, δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί κοινή πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, με αφορμή την 22α Φεβρουαρίου, Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Όπως αναφέρουν, «τα δηλητηριασμένα δολώματα στοχεύουν κυρίως ζώα της άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκο, αγριογούρουνο, ασβό, αλεπού, κουνάβι), είτε ως πράξη αυτοδικίας μετά από κάποια ζημιά που έχει προκληθεί στην αγροτική παραγωγή ή στα κτηνοτροφικά ζώα είτε ως τρόπος αποφυγής τέτοιων ζημιών. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που σχετίζονται με αντεκδικήσεις και προσωπικές διαφορές μεταξύ των ιδιοκτητών των ζώων και των χρηστών γης σε μια δεδομένη περιοχή, με τα θύματα να είναι σκύλοι εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, τρουφόσκυλα)».

Και επισημαίνουν ότι «καθώς τόσο τα ίδια τα δολώματα, όσο και τα δηλητηριασμένα πτώματα ζώων μπορούν να καταναλωθούν από πτωματοφάγα ζώα, εν τέλει θανατώνονται και είδη όπως το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, ο μαυρόγυπας κ.ά».

Όπως εξηγούν οι οργανώσεις, «η χρήση δηλητηριασμένου δολώματος (φόλας) για τη θανάτωση ζώων στην ύπαιθρο αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται και αλληλεπιδρούν ποικίλες κοινωνικές ομάδες με διαφορετικά κίνητρα. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία παράνομη πράξη που βλάπτει σοβαρά τόσο έμμεσα όσο και άμεσα το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κάποια βήματα αντιμετώπισης του φαινομένου στη χώρα μας, όπως η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την αντιμετώπισή του, αλλά και η ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα με την καθιέρωση της 22ας Φεβρουαρίου ως "Εθνικής Ημέρας Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων"».

«Ένα έγκλημα δύσκολα ανιχνεύσιμο»

Ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δύσκολα ανιχνεύσιμο στην ελληνική ύπαιθρο χαρακτήρισαν τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ».

Μάλιστα, η κ. Λουκία Αργυριάδου ανέφερε ότι τα δηλητηριασμένα - κυρίως από φυτοφάρμακα-  δολώματα αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου των σκύλων φύλαξης κοπαδιών, που είναι πολύτιμοι συνεργάτες σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι Λουκία Aργυριάδου και Γιώργος Θεοδωρίδης από την «Καλλιστώ» εξήγησαν ότι τα σκυλιά στις Μονάδες Ανίχνευσης δεν είναι πανάκεια για το πρόβλημα, αλλά απαιτείται περιβαλλοντική εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των αγροτών και κυνηγών για το θέμα. 

Επίσης, χρειάζεται άμεση βοήθεια, μέσω αποζημιώσεων, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καταστροφές από σαρκοφάγα ζώα, όπως λύκο, ασβό, αλεπού, κουνάβι ή αρκούδα.

Το σύστημα αποζημίωσης επιδέχεται βελτίωση γιατί αργεί, τα χρήματα είναι λίγα και η αρμόδια υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις για την αναγνώριση του προβλήματος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της οργάνωσης, δεν έχει προχωρήσει το βασικότερο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου, που είναι η σύνταξη και εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες.

Αν και σχετική Εγκύκλιος έχει σταλεί στα Δασαρχεία, πριν από περίπου έναν μήνα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντούτοις, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», δεν υπάρχει προθεσμία στη σύνταξη των Σχεδίων Δράσης, ούτε σαφής ορισμός για τη χρηματοδότησή τους.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν χρόνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κήρυξαν από κοινού την 22α Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων», θέτοντας υπό την αιγίδα τους όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ