Ένας σπάνιος πορτοκαλί αστακός διασώθηκε από το προσωπικό ενός εστιατορίου – Δείτε το video

Ο Cheddar, που αρχικά προοριζόταν για φαγητό, σώθηκε από τους υπαλλήλους που παρατήρησαν αμέσως το έντονο χρώμα του

Ένας απίστευτα σπάνιος πορτοκαλί αστακός σώθηκε από μαγείρεμα σε εστιατόριο στη Φλόριντα. Ο αστακός -που τώρα ονομάζεται Cheddar- βρέθηκε από τους μάγειρες του εστιατορίου. 

Οι αστακοί έχουν, συνήθως, σκούρο χρώμα, με πινελιές καφέ και κόκκινου. Ωστόσο, ο Cheddar έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Οι αστακοί συνήθως παίρνουν αυτό το χρώμα μόνο όταν μαγειρεύονται για να παρασκευαστούν ως τροφή, ωστόσο ο Cheddar ήταν πολύ… ζωντανός.

Ο Cheddar, που αρχικά προοριζόταν για φαγητό, σώθηκε από τους υπαλλήλους που παρατήρησαν αμέσως το έντονο χρώμα του αστακού, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του εστιατορίου «Red Lobster». 

Οι υπάλληλοι κάλεσαν το ενυδρείο Ripley's Aquarium of Myrtle Beach για να δουν αν θα έπαιρναν το απίστευτα σπάνιο πλάσμα. Το ενυδρείο ήρθε για να παραλάβει τον αστακό και του έδωσε το όνομα των μπισκότων «Cheddar Bay Biscuits» του εστιατορίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι πορτοκαλί αστακοί, όπως αυτός, είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Η Charlotte E. Davies, υπεύθυνη έρευνας αλιείας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και ειδική στα θαλάσσια οικοσυστήματα, δήλωσε στο «Newsweek» ότι, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χωρίς να εξεταστεί ο ίδιος ο αστακός, «υπάρχουν διάφορες θεωρίες» σχετικά με το γιατί κάποιοι εμφανίζονται με διαφορετικές παραλλαγές χρώματος.

«Οι κυριότερες θεωρίες θα μπορούσαν να είναι μια γενετική μετάλλαξη, που προκαλεί έλλειψη ή προσθήκη πρωτεΐνης στο κέλυφος. Ο χρωματισμός του αστακού καθορίζεται από πρωτεΐνες στο καβούκι του αστακού, ή στο κέλυφος. Δύο από αυτές τις πρωτεΐνες είναι η ασταξανθίνη, η οποία όταν απομονώνεται, είναι πορτοκαλί-κόκκινη, και η κρουστασιανίνη, ένα σύμπλεγμα που είναι μπλε», ανέφερε η ίδια. «Ωστόσο, όταν ένας αστακός μαγειρεύεται θα πάρει ένα κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα, ανεξάρτητα από το αρχικό του χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία θέρμανσης απελευθερώνει τις πρωτεΐνες πίσω στην αρχική τους κατάσταση. Από τον συγκεκριμένο αστακό λείπει μία από αυτές τις σημαντικές πρωτεΐνες λόγω γενετικής μετάλλαξης, δίνοντάς του μια "μαγειρεμένη" όψη"».

Πέρυσι, το Ενυδρείο Ripley's του Καναδά διέσωσε έναν πορτοκαλί αστακό από ένα παντοπωλείο. Ο αστακός ανακαλύφθηκε από επισκέπτες του καταστήματος, οι οποίοι είχαν παρατηρήσει το ασυνήθιστης εμφάνισης πλάσμα στο ενυδρείο του καταστήματος. Το Ενυδρείο κλήθηκε να παραλάβει τον αστακό, ο οποίος ονομάστηκε χαϊδευτικά «Pinchy».

Πηγή: skai.gr