Βραβεία Όσκαρ: Οι κυριότερες κατηγορίες και οι μεγάλοι νικητές

Η 94η Τελετή Απονομής επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς η ταινία CODA διέψευσε τα προγνωστικά και βγήκε μπροστά από πολλά φαβορί. Αναδείχθηκε ως η Καλύτερη Ταινία των Oscars 2022, κερδίζοντας και τα τρία βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια η ταινία της Sian Heder.

Παράλληλα, το DUNE του Denis Villeneuve μάζεψε γρήγορα τα 6 πρώτα Oscars του.

Η Arianna DeBose απέσπασε το Β' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο "West Side Story" του Steven Spielberg όντας το φαβορί της κατηγορίας και έγινε η πρώτη ανοιχτά gay λατινικής καταγωγής νικήτρια Όσκαρ.

Το "Encanto" της Disney Animation απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων σχεδίων, νικώντας τόσο το "Luca" όσο και το 'Mitchells vs The Machines".

Ο Troy Kotsur έγραψε ιστορία και έγινε ο δεύτερος κωφός ηθοποιός που βραβεύεται με χρυσό αγαλματίδιο. Απέσπασε το Όσκαρ Β΄Ανδρικού ρόλου για την καταπληκτική ερμηνεία του στο "CODA" της Apple TV+.

Το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, το "Drive My Car" του Ryosuke Hamaguchi έλαβε το χρυσό αγαλματίδιο. Πρόκειται για το 5ο Όσκαρ της Ιαπωνίας στην εν λόγω κατηγορία.

Ο Kenneth Branagh νίκησε στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, υπογράφοντας την ιστορία του "Belfast", αποσπώντας το πρώτο του Όσκαρ στην καριέρα του.

Ένα από τα μεγάλα Όσκαρς της βραδιάς κέρδισε η Νεοζηλανδή Jane Campion, όντας 3η γυναίκα στα χρονικά που κερδίζει το "Καλύτερης Σκηνοθεσίας" για το The Power of the Dog (Εξουσία του Σκύλου).

Ο Will Smith κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ μετά από τρεις υποψηφιότητες, αποσπώντας το Α' Ανδρικού ρόλου για το ρόλο του ως Richard Williams στο "King Richard".

Στα άλλο μεγάλο ερμηνευτικό βραβείο, η Jessica Chastain έλαβε και αυτή το πρώτο της Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο "The Eyes of Tammy Faye".

Ακολουθεί o κατάλογος των σημαντικότερων διακρίσεων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου:

* Καλύτερης ταινίας: «CODA»

* Σκηνοθεσίας: Τζέιν Κάμπιον, «Η εξουσία του σκύλου»

* Α΄ γυναικείου ρόλου: Τζέσικα Τσαστέιν, «The eyes of Tammy Faye»

* Α΄ ανδρικού ρόλου: Γουίλ Σμιθ, «Η μέθοδος Γουίλιαμς»

* Β΄ ανδρικού ρόλου: Τρόι Κότσουρ, «CODA»

* Β΄ γυναικείου ρόλου: Αντριάνα ΝτεΜπόουζ, «Γουέστ Σάιντ Στόρι»

* Καλύτερης ξένης ταινίας: «Drive my car» (Ιαπωνία)

* Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: «Ενκάντο»

* Καλύτερου ντοκιμαντέρ: «Summer of Soul»

* Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: «Belfast»

* Καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου: «CODA»

Πηγή: skai.gr