Τζορτζ Μάικλ: Στις 22 Ιουνίου η ταινία για το ποπ «είδωλο» - Η άνοδος και η πτώση του ευαίσθητου καλλιτέχνη με την πολυτάραχη ζωή

Η ταινία θεωρείται το «κύκνειο άσμα» του δύο φορές βραβευμένου με Grammy τραγουδιστή, συνθέτη, στιχουργού και παραγωγού, καθώς συμμετείχε και στη σκηνοθεσία

Σε λίγες ημέρες φτάνει η στιγμή που εκατομμύρια θαυμαστές του Βρετανού αστέρα της ποπ, Τζορτζ Μάικλ, περίμεναν: Πρόκειται για την ταινία της ζωής του, με αφηγητή, μάλιστα, τον ίδιο τον εκλιπόντα πρωτοπόρο της ποπ. 

Η ταινία «George Michael Freedom Uncut», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Daily Mail, που θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 22 Ιουνίου, υπόσχεται στους θαυμαστές ώρες αθέατου υλικού από το σπίτι που έμενε, καθώς και συνεντεύξεις με φίλους του όπως τον Έλτον Τζον, τον Ρίκι Τζερβέις και την Κέιτ Μος

Η ταινία για τη ζωή του 

Η ταινία περιγράφεται ως «ονειρικό έργο» του Τζορτζ Μάικλ, αλλά ταυτόχρονα και ένας «οδυνηρός και συνάμα συγκινητικός φόρος τιμής», που μπήκε σε «αναμονή» μετά τον θάνατό του, την ημέρα των Χριστουγέννων του 2016, όταν ο Μάικλ ήταν μόλις 53 ετών. Τώρα πια αυτή η ταινία σηματοδοτεί τη λύτρωση και το… τέλος σε μία μακρά περίοδο κουτσομπολιών. Ωστόσο, όλοι, εκτός από τους πιο σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του, θα παραδεχτούν ότι η ταινία δίνει μια εικόνα, αλλά υπάρχουν και οι αθέατες πλευρές στη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη, που πούλησε 130 εκατομμύρια δίσκους, αλλά έζησε μια αρκετά ταραχώδη ζωή.

Οι Wham

Ποιος ήταν ο Τζορτζ Μάικλ 

Ο Τζορτζ Μάικλ ή αλλιώς Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1963, στο Λονδίνο. Τα παιδικά του χρόνια θα τα περάσει στο Κίνγκσμπουρι του Λονδίνου. Ο πατέρας του, Κυριάκος Παναγιώτου, υπήρξε ιδιοκτήτης εστιατορίου που μετακόμισε από την Κύπρο στην Αγγλία κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η μητέρα του, Λέσλι Χάρισον, ήταν μια πολύ αξιόλογη χορεύτρια.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά την κινηματογραφική προβολή της ταινίας έρχεται στο προσκήνιο και η βιογραφία του James Gavin σχετικά με τη ζωή του ποπ τραγουδιστή και η οποία προβάλλει μια αρκετά διαφορετική εικόνα του τραγουδιστή των Wham

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την αφήγηση, ο Τζορτζ Μάικλ ήταν μια «βασανισμένη ψυχή», που δεκαετίες ολόκληρες βρισκόταν σε ένα τέλμα εθισμού, εξαρτημένος απόλυτα από τις ναρκωτικές ουσίες, ενώ, όπως αναφέρεται στη βιογραφία, είχε και μια άθλια σεξουαλική ζωή. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Τζορτζ Μάικλ προσπαθούσε να κρύψει τη σεξουαλικότητά του από τον κόσμο. 

Ο James Gavin μίλησε με περισσότερους από 200 φίλους και γνωστούς του καλλιτέχνη για το βιβλίο: «George Michael: A Life». Οι περισσότεροι παρουσιάζουν τον σούπερ σταρ ως έναν συναισθηματικά εύθραυστο άνθρωπο, που βασανιζόταν από ανασφάλεια και που, παρά την αγάπη που δεχόταν, στράφηκε εναντίον εκείνων που τον λάτρευαν, συμπεριλαμβανομένου και του άλλου του «μισού» στους Wham, του Andrew Ridgeley. Τελικά, όπως εξηγεί ο ίδιος, ο Τζορτζ πέθανε ως μια «αξιολύπητη, μοναχική και συντετριμμένη φιγούρα».

Ένας από τους πιο γοητευτικούς άντρες της μουσικής βιομηχανίας τελείωσε τις μέρες του ως ερημίτης, σύμφωνα με την Daily Mail, τρώγοντας πρόχειρο φαγητό και περιστοιχισμένος από «αρσενικές πόρνες» μέσα στην έπαυλή του στο Βόρειο Λονδίνο. Έβλεπε με μανία τα επεισόδια της αγαπημένης του σαπουνόπερας «Coronation Street», τρώγοντας απίστευτες ποσότητες παγωτού Haagen-Dazs, με τη δημιουργικότητά του να αμβλύνεται και την πλούσια φωνή του να καταστρέφεται από τα ναρκωτικά και τα τσιγάρα.

Ενώ η ταινία επικεντρώνεται στη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Τζορτζ Μάικλ ήταν στο απόγειο των δυνάμεών του - και ειδικότερα στο πρωτοποριακό βίντεο για το Freedom! '90 με τα supermodels Kate Moss, Naomi Campbell και Cindy Crawford - το βιβλίο ρίχνει «φως» στις πιο σκοτεινές πτυχές της ζωής του τραγουδιστή.

Τα παιδικά του χρόνια 

Για τον πατέρα του καλλιτέχνη είναι ιδιαίτερα καυστικός, κάνοντας λόγο για έναν σκληρό Ελληνοκύπριο μετανάστη στη Βρετανία, ο οποίος δεν αποδέχτηκε ποτέ την ομοφυλοφιλία του γιου του.

«Αυτή ήταν και η ‘’αιώνια’’ εσωτερική σύγκρουση του Τζορτζ Μάικλ, η μάχη που έδινε καθημερινά με τον εαυτό του και αυτό που τον καθόρισε», σύμφωνα με έναν στενό του φίλο. Ο πατέρας του ήταν σχεδόν άφραγκος όταν έφτασε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1950, όταν άλλαξε το όνομά του από Κυριάκος στο πιο αγγλόφωνο «Jack». Δούλεψε μέχρι να γίνει επιτυχημένος εστιάτορας και παντρεύτηκε μια όμορφη Αγγλίδα, τη Λέσλι.

Μεγάλωσαν τον γιο τους στο East Finchley του Λονδίνου μέχρι τα 13 του χρόνια, όταν η οικογένεια μετακόμισε στο Radlett, ένα εύπορο προαστιακό χωριό στο Hertfordshire, όπου ο πατέρας του παραμένει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους, που μίλησαν στον συγγραφέα, ο Τζορτζ φοβόταν να αποκαλύψει στον πατέρα του ότι ήταν ομοφυλόφιλος, καθώς για την οικογένειά του, η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν αμαρτία. Η μητέρα του Τζορτζ Μάικλ, η Λέσλι, φαίνεται ότι γνώριζε και ήταν πάντα υποστηρικτική, επειδή, όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας, είχε έναν αδελφό που ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά αυτοκτόνησε. Το βιβλίο αναφέρει ότι ο εθισμός του στα ναρκωτικά έχει τις ρίζες του στην παιδική του ηλικία και στην εσωτερική του «μάχη» σχετικά με τη σεξουαλικότητά του.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Τζορτζ μπορεί να μην πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 2016 από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά να έβαλε τέλος στη ζωή του την προηγούμενη ημέρα, την επέτειο του θανάτου της αγαπημένης του μητέρας Λέσλι. Η οικογένεια του Τζορτζ αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς αυτούς, επιμένοντας ότι πέθανε από φυσικά αίτια. 

Η ταινία

Οι πρώτοι έρωτες και η σεξουαλική του ζωή 

Στην ιδιωτική του ζωή, ωστόσο, ο Τζορτζ επιδιδόταν σε όλο και πιο… παράτολμες σεξουαλικές επαφές. Ένας φίλος διηγείται στον συγγραφέα πώς ο Τζορτζ έκλεινε ένα ολόκληρο εστιατόριο για να δειπνήσει επειδή ήταν τόσο παρανοϊκός για την ιδιωτική του ζωή. «Φοβόταν τόσο πολύ μήπως κάποιος μάθει οτιδήποτε. Νομίζω ότι ολόκληρη η ζωή του βασιζόταν σε αυτόν τον φόβο και νομίζω ότι δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με αυτό», λέει ένας φίλος του. Και συνεχίζει: «Ήταν ένας ομοφυλόφιλος άντρας που παγιδευόταν ως ένας σύγχρονος Elvis, αλλά ένιωθε απατεώνας».

Ο Τζορτζ θα ερωτευτεί για πρώτη φορά, σε ηλικία 27 ετών, τον Βραζιλιάνο στυλίστα Anselmo Feleppa, ο οποίος «παρακολουθούσε» τον τραγουδιστή στο Ρίο και κατάφερε να προσκληθεί σε ένα πάρτι που έγινε προς τιμήν του Τζορτζ. «Με ακολουθούσε για χιλιόμετρα, αλλά ήταν αυτό που μου έκανε να γοητευτώ», είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο τραγουδιστής. Ο νεαρός στυλίστας μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να ζήσει με τον Τζορτζ, αλλά η σχέση τους παρέμεινε στη... σκιά.

Είχε συλληφθεί πολλές φορές για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ μια φορά τράκαρε το Range Rover του, κοντά στο σπίτι του στο Λονδίνο. Μια άλλη φορά αποκοιμήθηκε στο τιμόνι της Mercedes του και η αστυνομία τον βρήκε σε άθλια κατάσταση. 

Ως τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ο Τζορτζ άφησε μια περιουσία σχεδόν 100 εκατομμυρίων λιρών. Άφησε όμως και έναν θησαυρό από υλικό που είχε γυρίσει στο σπίτι του και το οποίο σχεδίαζε να μετατρέψει σε ταινία. Η ταινία που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, περιλαμβάνοντας αυτό το αρχείο, θα ενθουσιάσει τους θαυμαστές του. 

Υπήρξε ένας ευαίσθητος άνθρωπος, με ιδιαίτερο ταλέντο και με μια χαρακτηριστική φωνή που κατείχε μεγάλο εύρος. Κάποιοι υποστήριζαν πως θα μπορούσε να τραγουδήσει ακόμα και όπερα. Αγαπήθηκε από πολλούς ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου, επηρέασε πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες και παραμένει, μέχρι και σήμερα, ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. 

Πηγή: skai.gr