Κλείσιμο

Το μέρος στην κορυφή του κόσμου όπου δεν χρειάζεται VISA για να εργαστείς και να ζήσεις

Το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ή νήσοι Σπιτσβέργης είναι μια αρκτική πόλη  που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Η πρωτεύουσα του είναι το Λογκγέαρμπγεν (Longyearbyen).

Είναι μια ζώνη όπου δεν χρειάζεται visa και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να ζήσουν και να εργαστούν. Έτσι άνθρωποι από όλο τον κόσμο πηγαίνουν σε αυτό το απομακρυσμένο νορβηγικό αρχιπέλαγος να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην κορυφή του κόσμου.

Αποτελεί μέρος της Νορβηγίας από την δεκαετία του 1920 όταν πρωτοκατοικήθηκε. 

Aνθρακωρύχοι άρχισαν να εγκαθίστανται στο Σβάλμπαρντ στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Τώρα η πλειοψηφία των ανθρώπων δουλεύει στον τομέα του τουρισμού. 

Δεδομένου ότι το Σβάλμπαρντ βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, βιώνει τον ήλιο του μεσονυχτίου το καλοκαίρι και την πολική νύχτα το χειμώνα

H  θερμοκρασία στην αρκτική έχει αυξηθεί 4C από το 1971 που είναι πέντε φορές γρηγορότερα από ότι το παγκόσμιο μέσο όρο. 

Οι κάτοικοι της περιοχή μάλιστα έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια τις αλλαγές στην φύση λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Ο Φραγκίσκο Μάττος, ένας φωτογράφος που έχει πάει να ζήσει εκεί από την Βραζιλία εξηγεί πως: «Οι άνθρωποι που ζουν εδώ τους αρέσει να ζουν την πραγματική ζωή. Δεν δέχονται ένα συγκεκριμένο ζωής μοντέλου» ενώ προσθέτει πως «Αν δεν ταιριάζεις στον έξω κόσμο, ίσως αυτό να είναι το μέρος σου». 

Πηγή: BBC