Τιμήθηκε η «δική» μας Νάνα Μούσχουρη με το μεγαλύτερο γερμανικό «Βραβείο Κοινού» για το σύνολο του έργου της

Μία ακόμη τιμητική διάκριση σε μία πληθωρική καριέρα για τη σπουδαία τραγουδίστρια 

Για μία ακόμη φορά η Νάνα Μούσχουρη επιβεβαιώνει ότι αποτελεί καλλιτεχνικό, αλλά και εμπορικό φαινόμενο. Μετά από 300 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, μετά από πωλήσεις 300 εκατομμυρίων δίσκων ή CD, μετά από αμέτρητες βραβεύσεις, η Ελληνίδα τραγουδίστρια, που διαμένει μόνιμα στη Γενεύη, τιμάται φέτος με το μεγαλύτερο γερμανικό «Βραβείο Κοινού» για το σύνολο του έργου της. Η απονομή έγινε την Παρασκευή στη Λειψία σε ένα φαντασμαγορικό σώου, με τη συμμετοχή δεκάδων γνωστών καλλιτεχνών. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Φλόριαν Ζίλμπεραϊζεν, ένας από τους δημοφιλέστερους αστέρες της γερμανικής ποπ μουσικής.

«Goldene Henne» σημαίνει «Χρυσή Κότα» και η ονομασία μάλλον ξενίζει, όμως υπάρχει εξήγηση: Το βραβείο θεσπίστηκε το 1991, μετά την Επανένωση της Γερμανίας, στη μνήμη της κωμικής ηθοποιού και τραγουδίστριας Χέλγκα Χάνεμαν, που ήταν διάσημη στην πρώην Ανατολική Γερμανία και η λαϊκή μούσα της είχε κολλήσει τα παρατσούκλια «Big Helga» και «Κότα», ανταποδίδοντας τη σατυρική διάθεση. Στην αρχή μόνο Ανατολικογερμανοί τιμούνταν με τη «Χρυσή Κότα». Αλλά ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου, ώστε πολύ γρήγορα το βραβείο άνοιξε και για δυτικούς καλλιτέχνες, για να καθιερωθεί τελικά ως το πιο σημαντικό Βραβείο Κοινού στη γερμανική μουσική βιομηχανία.

Βραβείο και για τους City

H Νάνα Μούσχουρη έχει ξεχωρίσει στη Γερμανία από το 1962, με το τραγούδι Weiße Rosen aus Athen («Λευκά τριαντάφυλλα από την Αθήνα»), που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για τη γερμανική διασκευή του τραγουδιού «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές» σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη, με γερμανικούς στίχους του Χανς Μπράντκε. Ακολούθησαν πολυάριθμοι δίσκοι και αμέτρητες συναυλίες και περιοδείες. «Αυτή η γυναίκα είναι ένας θρύλος», έλεγε ο Φλόριαν Ζίλμπεραιζεν, παραδίδοντας το βραβείο στη Νάνα Μούσχουρη, με τους θεατές να χειροκροτούν όρθιοι. Εκείνη, συγκινημένη, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, για να επισημάνει ότι «η καριέρα μου είχε αρχίσει ουσιαστικά εδώ, στη Γερμανία, με το τραγούδι Weiße Rosen aus Athen».

Το περιζήτητο βραβείο Goldene Henne παρέλαβαν όμως και άλλοι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών ήταν το ανατολικογερμανικό συγκρότημα City, που είχε γνωρίσει παλαιότερα (και μάλιστα πριν από την Επανένωση της Γερμανίας) μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα με το τραγούδι «Am Fenster». Στην κατηγορία νέων καλλιτεχνών το βραβείο Goldene Henne απονεμήθηκε στην 26χρονη Sophia, τεχνίτρια κοσμημάτων στο επάγγελμα, η οποία από το 2021 άρχισε να αναρτά τραγούδια της στο Instagram και στο TikTok. Γρήγορα απέκτησε δεκάδες χιλιάδες followers και τον Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της single.

Πηγή: Deutsche Welle