Ταξιδιωτική έμπνευση: Τα 20 πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης - Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Από τα Νορβηγικά νησιά ψηλά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο έως την Ουαλία και τις παγωμένες λίμνες στα Βαλκάνια, η Ευρώπη είναι ένα θεαματικά ποικιλόμορφο μέρος.

Οι ιστορικές πόλεις της παλιάς ηπείρου και οι μεσογειακές παραλίες της προσελκύουν  αρκετούς επισκέπτες. Ωστόσο, οι καλύτεροι προορισμοί είναι μερικές φορές οι απομακρυσμένες της γωνιές, γνωστές κυρίως στους ντόπιους και μερικούς ατρόμητους ταξιδιώτες.

Δείτε τα 20 πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης για να εμπνευστείτε για τα ταξίδια σας:

Λίμνη Ίναρι, Φινλανδία

Πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, η λίμνη Inari είναι ένας παράδεισος για όλο το χρόνο. Οι σκοτεινοί, χιονισμένοι χειμώνες την καθιστούν ιδανική για να δεις το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας.  

Οι δενδρόφυτες πλαγιές έχουν ένα καμένο πορτοκαλί χρώμα το φθινόπωρο ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να κολυμπήσετε στα δροσερά ρηχά νερά της.

Το κέντρο της τοπικής κουλτούρας Σάμι είναι τόσο απομακρυσμένο και παραδοσιακό όσο η Φινλανδία.

Νήσοι Λοφότεν, Νορβηγία

Αποτελούμενα από πανύψηλες βουνοκορφές, βαθύς κολπίσκους και γραφικά χωριά, τα Νησιά Λοφότεν είναι γνωστά για την απομακρυσμένη τους ομορφιά. 

Απαρτίζεται από 7 κύρια νησιά - Austvågøy, Flakstadøy, Gimsøy, Moskenesøya, Røst, Værøy και Vestvågø.

Είναι ένα μέρος όπου η φύση είναι στο μεγαλείο της και οι θαλασσινοί αετοί αιωρούνται στον ουρανό.   

Χάρη στα ήπια νερά του ρέματος του κόλπου, το αρχιπέλαγος της Νορβηγίας είναι εκπληκτικά ζεστό το καλοκαίρι όταν ο ήλιος δεν δύει ποτέ λόγω της βόρειας θέσης των νησιών.

Ουνστ, Σετλαντ Νησιά, Σκωτία 

Το Ουνστ ή Ανστ είναι το βορειότερο νησί των Βρετανικών Νήσων, ένα μέρος τραχύ με απόκρημνες ακτές.

Αποτελεί έναν παράδεισο για τα θαλασσοπούλια την εποχή της αναπαραγωγής καθώς και τους παρατηρητές πουλιών. 

Βυθισμένοι στην ιστορία των Βίκινγκ, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει παραδοσιακά σοκάκια και νεκροταφεία που παρουσιάζουν το σκανδιναβικό παρελθόν της.

Ζαγόρι, Ελλάδα

Τα νησιά της Ελλάδας λατρεύονται για την ομορφιά τους και συχνά οι γοητείες της ενδοχώρας παραβλέπονται εύκολα.

Ωστόσο, μια από τις πιο εντυπωσιακές οροσειρές στην Ευρώπη βρίσκεται στην χώρα μας, στην περιοχή Ζαγόρι, στην Ήπειρο. 

Το βαθύ φαράγγι του Βίκου είναι ιδανικό για μια τέλεια ημερήσια πεζοπορία, ενώ το θέαμα της χιονισμένης κορυφής του Αστράκα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα καλοκαιρινό προορισμό.

Μην παραβλέψετε τις πέτρινες γέφυρες του Ζαγορίου, ειδικά το τρίτοξο Καλογερικό κοντά στο χωριό Κήποι.

Γιορκσάιρ Ντέιλς, Αγγλία

Το Γιορκσάιρ Ντέιλς είναι η Αγγλία της φαντασίας. 

Οι στενές λωρίδες του, με τοίχους ξηρολιθιάς, αποτελούν ιδανικό μέρος για τους ποδηλάτες που αναζητούν απεριόριστες περιπέτειες, ενώ οι καταπληκτικοί λόφοι του συνεχώς προσελκύουν περιπατητές, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Τα γεωλογικά θαύματα όπως τα ασβεστολιθικά θεάματα των Malham Cove και Gordale Scar το κάνουν ίσως το πιο όμορφο τμήμα των Βρετανικών Νήσων.

Μεγάλο μέρος της περιοχής αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Γιορκσάιρ Ντέιλς, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής.  

Βουνά Απουσενί, Ρουμανία

Μέρος της περιοχής των Καρπαθίων, το Απουσενί  είναι το καλύτερο μυστικό στην Ανατολική Ευρώπη.

Αυτά τα βουνά είναι απομονωμένα, με αρχαία δάση και ασβεστολιθικά σπήλαια που κατεβαίνουν σε υπόγειους ποταμούς σε κάθε στροφή.

Ο χρόνος παραμένει ακόμα εδώ, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο παρά να αναπνέει τον αέρα που μυρίζει πεύκο και να παρακολουθεί την άφθονη άγρια φύση.

Λύκοι περνούν μέσα από τα δέντρα και ψαραετοί περιτριγυρίζουν ψηλά. 

Λίγηρας, Γαλλία

Τα περιβόητα κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα αποτελούν το μεγαλείο της περιοχής αυτής στην κεντρική Γαλλία.

Το Κάστρο του Σαμπόρ και το Κάστρο του Σενονσώ είναι τα πιο διάσημα, γεμάτα με κλασσικούς πυργίσκους, πύργους, επίσημους κήπους και λίμνες για βαρκάδα. 

Περιηγηθείτε στους αμπελώνες του, όπου παράγονται μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου και η γοητεία του είναι αδύνατο να αγνοηθεί.

Πίκος ντε Εουρόπα, Ισπανία

Τα βουνά Πίκος ντε Εουρόπα είναι ιδανικό μέρος για ορειβάτες, πεζοπόρους και αυτούς που απολαμβάνουν να θαυμάζουν υψηλές κορυφές.

Γνωστή ως "Ντολομίτες της Ισπανίας",  η οροσειρά εκτείνεται για περίπου 20 χιλιόμετρα εσωτερικά από τη βόρεια ακτή της Ισπανίας.

Οι περιπατητές θα βρουν ένα εξαιρετικό δίκτυο ορεινών καταφυγίων με την καλύτερη θέα καθώς ο ήλιος ανεβαίνει πάνω από τις κορυφές το πρωί

Αντελμπόντεν, Ελβετία

Παρόλο που το Αντελμπόντεν δεν είναι η πιο γνωστή κοιλάδα της Ελβετίας, διαθέτει μια τοπική γοητεία που πολλοί δεν έχουν την ευκαιρία να βιώσουν.

H κορυφή της κοιλάδας αποτελεί μέρος για τις καλύτερες αναρριχήσεις πάγου στις Άλπεις, ενώ εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες αναζητήσεις, μπορούν να εξερευνήσουν τα πευκοδάση της περιοχής και τα παγωμένα ρεύματα.

Τη νύχτα, οι ουρανοί πάνω από τις ήσυχες πίστες γεμίζουν με αστέρια.

Χεν Στραντ, Δυτική Γιουτλάνδη, Δανία

Καλυμμένο από κυλιόμενους αμμόλοφους, το Χεν Στραντ βρίσκεται στη δυτική ακτή της Γιουτλάνδης.

Συχνά ανεμοδαρμένο, αποτελεί έναν καλοκαιρινό παράδεισο για διακοπές των Δανών, με μίλια άμμου, εξασφαλίζοντας ότι κάθε επισκέπτης έχει αρκετό χώρο να απλωθεί και να λιαστεί.

Σε κοντινή απόσταση από τη Φίλσο, μια αποκατεστημένη λίμνη, είναι ένας παράδεισος για τα πουλιά, με πύργους παρατήρησης βοηθώντας ερασιτέχνες ορνιθολόγους να ρίξουν μια ματιά σε σπάνιους γλάρους, ερωδιούς και γερανούς.

Εθνικό Πάρκο της Βαυαρίας, Γερμανία

Εθνικό Πάρκο Βαυαρικού Δρυμού - το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στη Γερμανία.

Το πρώτο εθνικό πάρκο της Γερμανίας, το Βαυαρικό Δάσος απαιτεί εξερεύνηση και ανταμείβει όσους επιλέγουν τα χιλιάδες μονοπάτια του προς αναζήτηση περιπέτειας.  

Υπάρχουν 186 μίλια μονοπατιών πεζοπορίας και 124 μίλια ποδηλατικών διαδρομών που συνδέονται με το Εθνικό Πάρκο Σούμαβα, ακριβώς στα σύνορα της Τσεχικής Δημοκρατίας. 

Η απίστευτα γραφική λίμνη, Ρειτσελσι, βρίσκεται βαθιά στην αγκαλιά του δάσους , που περιβάλλεται από πεύκα και βρίσκεται 1.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Αυτή η κρυστάλλινη καθρέφτης λίμνη είναι ιδανική για υπέροχες φωτογραφίες.  

Πιστεύεται ότι η λίμνη πήρε το όνομά της από τη γιαγιά του διαβόλου, τη Ρέιτσελ.

Εθνικό Πάρκο Χοχ Βέλουε, Ολλανδία

Το Εθνικό Πάρκο Χοχ Βέλουε καλύπτει περισσότερα από 5.400 εκτάρια δασών, ακρωτηρίων και αμμόλοφους.

Με τους κυματοθραύστες αμμόλοφους, τις πεδιάδες και τα δάση, το Εθνικό Πάρκο Χοχ Βέλουε είναι καταφύγιο άγριας φύσης.

Αρχικά ιδρύθηκε το 1909 ως ιδιωτικό πάρκο, απέκτησε το καθεστώς του εθνικού πάρκου τη δεκαετία του 1930.

Σήμερα, είναι γνωστό για την περιπλάνηση πληθυσμών ζαρκαδιών, άγριων πρόβατων και αγριογούρουνων, καθώς και δρυοκολαπτών και γιδοβύζων (πτηνών)  που στροβιλίζονται στον ουρανό του.

Γιούνιον Χολ, Ιρλανδία

Τοποθετημένο βαθιά στο λιμάνι Κλάντορ στα δυτικά της κομητείας Κορκ, το ψαροχώρι της Γιούνιον Χολ είναι απόλυτα ιρλανδικό.

Οι πυκνόφυτοι λόφοι προσφέρουν εκπληκτική θέα κατά πλάτος του νερού ενώ οι «σκληραγωγημένοι» μπορούν να βουτήξουν σε μια από τις παραλίες κοντά στο χωριό.

Η περιοχή περιβάλλεται από τα ερείπια των μεσαιωνικών κάστρων και των αρχαίων οχυρών ενώ βρίσκεται κοντά και το Drombeg Stone Circle, το οποίο θεωρείται ότι χρονολογείται πάνω από 3.000 χρόνια. 

Μπόρνμουθ, Ουαλία 

Το Μπόρνμουθ βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Mawddacch στον κόλπο Cardigan.

Κοιτάζοντας πέρα από τον κόλπο Cardigan, με τα νότια βουνά Snowdonian να κρύβονται πίσω, το Μπόρνμουθ είναι ένα παραδοσιακό ουαλικό κόσμημα.

Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να φτάσετε στο τρένο μέσω της ξύλινης οδογέφυρας μήκους 699 μέτρων, η οποία χρονολογείται από το 1867. 

Η απέραντη παραλία στην περιοχή είναι υπέροχη όλο το χρόνο.

Παρόλο που είναι το καλοκαίρι είναι πολυσύχναστο, καθώς φθάνει το φθινόπωρο και έχει αεράκι, το Μπόρνμουθ είναι ιδανικό για μια τέλεια, με αέρα, βρετανική μέρα έξω.

Είναι δυνατόν να νοικιάσετε καγιάκ ή stand-up paddle boards όταν το νερό είναι ήρεμο.

Λίμνη Μπόχιντζ, Σλοβενία

Η λίμνη Μπόχιντζ είναι η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη στη Σλοβενία αλλά συχνά αγνοείται λόγω της δημοφιλέστερης λίμνης Μπλεντ. 

Η Μπόχιντζ που βρίσκεται μέσα στο μαγευτικό Εθνικό Πάρκο Τρίγκλαβ, είναι αναμφισβήτητα εξίσου εντυπωσιακή.

Οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν ένα ποδήλατο ή να περπατήσουν κατά μήκος των μονοπατιών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη στον εντυπωσιακό καταρράκτη Savica ή στο γοητευτικό χωριό Stara Fuzina.

Εν τω μεταξύ, οι ορειβάτες έχουν τη δυνατότητα να τραβήξουν γραμμή για την κορυφή του Τρίγκλαβ, το υψηλότερο βουνό στην Σλοβενία, εάν ο καιρός είναι καλός.

Σίσακ, Κροατία

Το Σίσακ που βρίσκεται στη βόρεια Αδριατική ακτή της Κροατίας προσφέρει μια γαλήνια εναλλακτική λύση στα πιο πολυσύχναστα νησιά Hvar και Vis.

Ευλογημένο μέρος με αμμώδεις παραλίες και ρηχά νερά, είναι ιδανικό για χαλάρωση. 

Το γεγονός ότι το Σίσακ είναι δύσκολα προσεγγίσιμο και έχει έλλειψη καλών δρόμων, το καθιστά ιδανικό προορισμό για όποιον θέλει να ξεφύγει από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Εθνικό Πάρκο Χορτομπάγκι, Ουγγαρία

Το Εθνικό Πάρκο Χορτομπάγκι είναι ο μεγαλύτερος αδιάκοπος φυσικός βοσκότοπος στην Ευρώπη.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999, το πρώτο εθνικό πάρκο της Ουγγαρίας βρίσκεται στην Μεγάλη Πεδιάδα, καλύπτοντας περιοχή 800 τετραγωνικών χιλιόμετρων.

Διάσημο για τη Γέφυρα των Εννέα Τρυπών, το πάρκο φιλοξενεί νεροβούβαλα, γερανούς και υπέροχα αγριόγαλους (πουλιά).

Είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση λόγω του περιορισμένου ανθρώπινου πληθυσμού και της έλλειψης φωτεινής ρύπανσης, με την περιοχή να χαρακτηρίζεται ως Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού.

Εθνικό Πάρκο Μπιαλοβιέζα, Πολωνία

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό το Πολωνικό εθνικό πάρκο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη.

Προστατεύει το τελευταίο εύκρατο δάσος της ηπείρου.

Συνορεύοντας με τη Λευκορωσία, έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό του ευρωπαϊκού βίσονου στον κόσμο, για να μην αναφέρουμε τα καταπράσινα δάση που δίνουν μια σπάνια εικόνα για το πώς θα φαινόταν η Ευρώπη πριν από χιλιετίες.

Γιούκαρνε, Μπλαφς, Λετονία 

Γνωστή για το αλεξίπτωτο πλαγιάς και την ιστιοσανίδα, αποτελεί ιδανικό μέρος για μια εξαιρετική εναλλακτική θαλάσσια απόδραση. 

Τα βράχια είναι άγρια, διαβρώνονται γρήγορα και κάποια μέτρα εξαφανίζονται στη Βαλτική Θάλασσα κάθε χρόνο.

Οι παραλίες της προσφέρουν υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. 

Τα Μπλαφς είναι καλύτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Λίμνη Βέτερν, Σουηδία

H λίμνη Βέτερν η οποία υπολογίζεται 84 μίλια σε μήκος είναι μια αρχέτυπη Σκανδιναβική λίμνη. 

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την έκτη μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης είναι να οδηγείτε κατά μήκος των οχθών της. 

Η όμορφη ξύλινη εκκλησία στο Χάμπο, η όμορφη πόλη Χτζο και το Τιβεντέν Εθνικό Πάρκο, στη βόρεια ακτή της λίμνης, είναι μεταξύ των ξεχωριστών αξιοθέατων της.

Το καλοκαίρι, φροντίστε να κάνετε SUP ή μια βουτιά στο αναζωογονητικό της νερό.

Πηγή: CNN