Pras Michel: Ο Αμερικανός ράπερ κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος στη Μαλαισία

O συνιδρυτής των Fugees είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια

O συνιδρυτής των Fugees, Pras Michel, καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα που είχε ανάμειξη σε ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μαλαισία. Το δικαστήριο έκρινε τον Pras ένοχο για δέκα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων των κανόνων χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παράνομων λόμπι και παρεμβάσεων σε μάρτυρες.

Ο Αμερικανός ράπερ, τραγουδιστής και τραγουδοποιός είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Η υπόθεση αφορά τον Low Taek Jho, γνωστός και ως «Jho Low», φυγόπονο επιχειρηματία που έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας γνωστό ως 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ο Michel φέρεται να έδρασε για λογαριασμό του Jho, χωρίς να εγγραφεί στον σχετικό κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης (Foreign Agents Registration Act), όπου είναι υποχρεωτικό να εγγράφονται όλοι όσοι εκπροσωπούν ξένες χώρες και συμφέροντα τρίτων στην Αμερική.

Επιπλέον προσπάθησε να επηρεάσει δύο διαφορετικές προεδρίες διοχετεύοντας εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 1MDB. Φέρεται επίσης να πληρώθηκε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες του.

Στη δίκη του Michel κατέθεσε ως μάρτυρας ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς ο Low χρησιμοποίησε μέρος των εσόδων από υπεξαιρέσεις για να χρηματοδοτήσει την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε το 2013, «The Wolf of Wall Street», στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας να κερδίσει επιρροή στο Χόλιγουντ. Ο Low έδωσε επίσης χρήματα στο περιβαλλοντικό ίδρυμα του Ντι Κάπριο. Ο ηθοποιός είπε ότι διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον Low το 2015, αφού ανακάλυψε τις παράνομες πηγές των χρημάτων του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ