Κλαούντια Σελέστ: Το Google Doodle για την πρώτη τρανς ηθοποιό της βραζιλιάνικης σαπουνόπερας

Μια προσωπικότητα που ενέπνευσε και άνοιξε νέους δρόμους για τις μελλοντικές γενιές των τραστζέντερ και LGBTQ+ καλλιτεχνών στη Βραζιλία.

Την Κλαούντια Σελέστ, την πρώτη τρανστζέντερ ηθοποιό που εμφανίστηκε σε σαπουνόπερες της βραζιλιάνικης τηλεόρασης, τιμά με το σημερινό Doodle η Google. Κέρδισε και διοργάνωσε αρκετούς διαγωνισμούς ομορφιάς, ήταν τραγουδίστρια, χορεύτρια, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας. Παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, η Σελέστ έγινε μια προσωπικότητα που ενέπνευσε και άνοιξε νέους δρόμους για τις μελλοντικές γενιές των τραστζέντερ και LGBTQ+ καλλιτεχνών στη Βραζιλία. Σαν σήμερα, το 1988, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ρόλο ως τρανς γυναίκα στην τηλεοπτική σειρά "Olho por Olho".

Η Σελέστ γεννήθηκε στη Βραζιλία το 1952. Ξεκίνησε να αναζητά την ταυτότητά της και τα ταλέντα της ενώ ήταν στον στρατό. Μετά τη θητεία της, σε ηλικία 20 ετών, κέρδισε διαγωνισμό ομορφιάς και έγινε κομμώτρια στην Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Την ίδια χρονιά, πήγε σε θεατρική οντισιόν με μια φίλη της και τελικά πήρε κι εκείνη ρόλο.

Το 1973, θέατρο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έγινε το πρώτο που πήρε άδεια να ανεβάσει το έργο “O mundo é das Bonecas”. Η Σελέστ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στο πλευρό της βρίσκονταν αναγνωρίσιμοι τρανστζέντερ ηθοποιοί. Μετά την επιτυχία του σόου, άνοιξαν κι άλλες πόρτες για εκείνη και εργάστηκε σε πολλά νυχτερινά κέντρα στη Βραζιλία.

Το 1976, η Σελέστ αποφάσισε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό Miss Brazil Pop τον οποίο και κέρδισε. Ένα χρόνο μετά ο σκηνοθέτης της σαπουνόπερας "Magic Mirror" είδε σόου της και της πρόσφερε ρόλο στη σειρά. Κανένας από το καστ και το προσωπικό δεν ήξερε πως ήταν τρανστζέντερ ενώ υπήρξαν και αρνητικά σχόλια στον Τύπο μετά την πρώτη της εμφάνιση. Η σειρά σταμάτησε λίγο μετά και εκείνη μετακόμισε στην Ευρώπη αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

Επιστρέφοντας ξανά στη Βραζιλία η Σελέστ διεκδίκησε και κατάφερε να πάρει, ρόλο στη σαπουνόπερα «Olho por Olho». Η αφοσίωσή της στο χαρακτήρα που ενσάρκωνε ήταν πολύ μεγάλη. Παρότι αντιμετώπισε διακρίσεις και εκδιώχθηκε από το καστ όταν αποκαλύφθηκε ότι είναι τρανς, συνέχισε την καριέρα της και έγινε πρωτοπόρος στη μάχη για τα δικαιώματα των τρανς και LGBTQ+ καλλιτεχνών.

Πηγή: skai.gr