Περιοδικό Wallpaper: Η Ελληνική Αναγέννηση - Η Αθήνα απολαμβάνει τη μεταμόρφωσή της

Το Wallpaper* φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα και δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος εξηγεί πως πλέον η Αθήνα απομακρύνεται από την εξιδανικευμένη εικόνα που την χαρακτήριζε, και η οποία συνδεόταν με το παρελθόν της

Το δημοφιλές περιοδικό Wallpaper*, που ασχολείται με το σχέδιο και την αρχιτεκτονική, τη μόδα, τα ταξίδια, την τέχνη και το lifestyle έκανε αφιέρωμα στην Αθήνα, στο τεύχος του "The Future Issue".

Το Wallpaper φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα και δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος εξηγεί πως πλέον η Αθήνα απομακρύνεται από την εξιδανικευμένη εικόνα που την χαρακτήριζε, και η οποία συνδεόταν με το παρελθόν της. Σε ένα αφιέρωμα 14 σελίδων βλέπουμε το σύγχρονο αστικό τοπίο της πόλης, τις επιλογές φιλοξενίας και τον πολιτισμικό μετασχηματισμό μιας πόλης καθώς αυτή εισέρχεται στο νέο χρυσό αιώνα της.

Προσπαθώντας να ρίξει φως σε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αναπλάσουν την εικόνα της πόλης, το Wallpaper* αναφέρεται στην περίπτωση του ιστορικού ξενοδοχείου Χίλτον, το οποίο αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του το 2024, με ένα διαφορετικό πρόσωπο, αλλά και το Ελληνικό - για το οποίο άλλωστε γίνονται διθυραμβικά σχόλια από όλον τον διεθνή Τύπο.

Στο πλαίσιο της "Ελληνικής Αναγέννησης" - όπως την ονομάζει - υπογραμμίζεται πως η Αθήνα απολαμβάνει τη μεταμόρφωσή της με μια πληθώρα κτιρίων που αναδομήθηκαν και ανακαινίστηκαν, αλλά και με μια σειρά project μεγάλης κλίμακας.

Το Wallpaper εξηγεί πως στα μέσα του 20ου αιώνα η χώρα είχε καθιερωθεί για τη γοητεία της - τον ήλιο, τη ζέστη, το καλό φαγητό και τις κρυστάλλινες παραλίες της, καθώς και τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Σήμερα όμως - και ενώ όλα τα παραπάνω συνεχίζουν να υφίστανται - η χώρα και η πρωτεύουσά της έχει καταφέρει να ενσωματώσει τις διαφορετικές φάσεις της ιστορίας της. Αποτελεί ένα melting pot όπου συναντώνται οι φρέσκες τάσεις, οι παγκόσμιες επιρροές και οι διαχρονικές τοπικές παραδόσεις.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης λέει χαρακτηριστικά "Τα πάντα συνυπάρχουν εδώ, διαφορετικά στυλ και διαφορετικές περίοδοι και θα πρέπει να τα αγκαλιάσουμε όλα. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά ισχυρό δεσμό με το εξωτερικό στοιχείο καθώς είναι συνηθισμένη η έκθεση σε έναν πολυεπίπεδο αστικό χώρο. Είναι ένα μείγμα αυτό που κάνει την Αθήνα μοναδική".

Η ελληνική ταυτότητα εξελίσσεται συνεχώς, και αντί να κοιτά πίσω, έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα ιδιαίτερα θετικό μέλλον για τη μεσογειακή χώρα. Η αρχιτεκτονική της πόλης επανασχεδιάζεται, ανθεί ο κλάδος της φιλοξενίας και όλα αυτά με γνώμονα τη βιωσιμότητα, αλλά και ένα κύμα νέων πολιτιστικών προορισμών.

Η δημιουργικότητα είναι στο απόγειό της στην πόλη και η τροχιά είναι ανοδική μετά από μια δεκαετία οικονομικών δεινών, πολιτικών αλλαγών και φυσικών των προβλημάτων που επέφερε η πανδημία.

"Η ελληνική πρωτεύουσα, όμως, φαίνεται να οδεύει προς πιο ηλιόλουστες εποχές" συμπεραίνει το άρθρο.
 

Πηγή: skai.gr