Το μουσείο Χόρνιμαν του Λονδίνου θα επιστρέψει περισσότερα από 70 αντικείμενα στη Νιγηρία

Τα 72 αντικείμενα λεηλατήθηκαν από την πόλη Μπενίν το 1897, κατά τη διάρκεια βρετανικής στρατιωτικής εισβολής στη Νιγηρία

Ένα μουσείο στο Λονδίνο αποφάσισε να επιστρέψει περισσότερα από 70 αντικείμενα της συλλογής του στη Νιγηρία. Τα 72 αντικείμενα λεηλατήθηκαν από την πόλη Μπενίν το 1897, κατά τη διάρκεια βρετανικής στρατιωτικής εισβολής στη Νιγηρία.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν τα γνωστά Μπενίν Μπρονζέ, που αποτελούνται από 12 χάλκινες πλάκες, καθώς και τελετουργικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, ένα κλειδί «για το παλάτι του βασιλιά», χάλκινες καμπάνες, ένα χάλκινο κομμάτι βωμού, αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως βεντάλιες και καλάθια.

Τα αντικείμενα επιστρέφουν στη Νιγηρία

Ο επαναπατρισμός έρχεται μετά από αίτημα που έλαβε τον Ιανουάριο το Μουσείο Χόρνιμαν, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, από την Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NCMM).

Στη συνέχεια ανέλαβε να ερευνήσει το αίτημα και διαβουλεύτηκε με την τοπική κοινότητα, μαθητές, ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, καθώς και με καλλιτέχνες που εδρεύουν στη Νιγηρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να λάβει τις απόψεις τους σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί με τη συλλογή.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν τα γνωστά Μπενίν Μπρονζέ

Η Eve Salomon, πρόεδρος των διαχειριστών του Μουσείου δήλωσε: «Τα αντικείμενα αυτά αποκτήθηκαν με τη βία και πιστεύουμε ότι είναι ηθικό και σκόπιμο να επιστρέψει η ιδιοκτησία τους στη Νιγηρία. Το Horniman είναι στην ευχάριστη θέση να κάνει αυτό το βήμα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το NCMM για να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη φροντίδα αυτών των πολύτιμων αντικειμένων».

Τα αντικείμενα επιστρέφουν στη Νιγηρία

Πηγή: skai.gr