Στο Φεστιβάλ Καννών η «Μαριούπολη 2» του Λιθουανού σκηνοθέτη που σκοτώθηκε στην πόλη της Ουκρανίας

Η τελευταία ταινία του Λιθουανού σκηνοθέτη Μάντας Κβενταραβίτσιους, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Απριλίου στη Μαριούπολη, όπου έκανε γυρίσματα εν μέσω του πολέμου, θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η «Μαριούπολη 2», μια ταινία διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, «δείχνει τη ζωή που συνεχίζεται ενώ πέφτουν βόμβες και αποκαλύπτει εικόνες τραγικές και ταυτόχρονα ελπιδοφόρες», αναφέρεται στον επίσημο κατάλογο των ταινιών του φεστιβάλ.

Το 75ο Φεστιβάλ των Καννών ξεκινά την επόμενη Τρίτη. Η «Μαριούπολη 2» θα προβληθεί στις 19 και 20 Μαΐου.

Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα έχει ως φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αφού, αναπόφευκτα, «βρίσκεται στο νου όλων», όπως είπε ο διευθυντής του, Τιερί Φρεμό. Δυο γενιές Ουκρανών σκηνοθετών θα δώσουν το παρών, με τον «παλιό» Σεργκέι Λοζνίτσα που διαγωνίζεται με την ταινία «Η Φυσική Ιστορία της Καταστροφής» για την καταστροφή των γερμανικών πόλεων από τους Συμμάχους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον «νέο» Μαξίμ Νακονέσνιλ που θα συμμετάσχει στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα».

Ο Μάντας Κβενταραβίτσιους, ο ανθρωπολόγος και δημιουργός των ταινιών «Μπαρζάχ» (2011), «Μαριούπολη» (2016) και «Παρθενώνας» (2019), σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να φύγει από την πολιορκημένη Μαριούπολη, τον Απρίλιο.

«Το 2022 επέστρεψε στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, στην καρδιά του πολέμου, για να ξαναβρεί τους ανθρώπους που είχε γνωρίσει και βιντεοσκοπήσει μεταξύ 2014-15. Μετά τον θάνατό του, οι παραγωγοί και οι συνεργάτες του εργάστηκαν για να συνεχίσουν να προβάλουν το έργο του, το όραμά του, τις ταινίες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ των Καννών. Η αρραβωνιαστικιά του, η Χάνα Μπιλόμπροβα, που τον συνόδευσε στο ταξίδι, κατάφερε να πάρει τα πλάνα που είχαν γυριστεί εκεί και να τα μοντάρει μαζί με τη συνεργάτιδα του Κβενταραβίτσιους, τη μοντέζ Ντούνια Σίτσοβ. Η τελευταία δήλωσε «πολύ συγκινημένη» για την προβολή της ταινίας. «Μάντας, ευχαριστώ», έγραψε στο Twitter.

Στην προηγούμενη ταινία, τη «Μαριούπολη» που γυρίστηκε το 2016 ο σκηνοθέτης παρουσίαζε την ιστορία μιας πολιορκημένης πόλης. Η ταινία είχε προβληθεί για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ