Κλείσιμο

«Τα χεράκια μου… καμβά»: Η εικαστικός που κάνει έργο τέχνης... τις παλάμες και τα δάκτυλά της

Η Ιταλίδα καλλιτέχνις Golsa Golchini είναι γνωστή για το ότι δημιουργεί μικρά αριστουργήματα ζωγραφικής σε ασυνήθιστους καμβάδες. Στην τελευταία σειρά έργων της μετατρέπει το ίδιο της το χέρι σε έργο τέχνης·ρεαλιστικές αποδόσεις μικροσκοπικών φιγούρων, ζώων, αντικειμένων και τοπίων καλύπτουν τα δάχτυλά της, τις παλάμες της και τους καρπούς της.
 

Αυτόν τον ασύμβατο «καμβά» η Golchini τον αξιοποιεί ως πλεονέκτημα για την καλλιτεχνική σύλληψή της: οι περίεργες συνθέσεις της «ζωντανεύουν» καθώς έρχονται σε διάδραση με το ίδιο της το σώμα. Για παράδειγμα, σε ένα έργο η καλλιτέχνις ζωγραφίζει γύρω από δύο δάχτυλά της, κάνοντάς τα να μοιάζουν με ένα ζευγάρι πόδια. Ή, προσθέτει μια μικροσκοπική ασημένια αλυσίδα στον μεσαίο για να κρεμάσει φαινομενικά μια κούνια πάνω στην οποία είναι ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά.
 

Οι περιορισμοί της ζωγραφικής πάνω σε ένα μέρος του σώματος δεν στομώνουν τη φαντασία της Ιταλίδας καλλιτέχνιδος. Αντιθέτως, η νέα σειρά έργων της αποδεικνύει ότι είναι αναρίθμητα τα έργα που μπορεί κάποιος να προσθέσει πάνω στο ίδιο του το δέρμα: η Golsa Golchini ζωγραφίζει δυο ζέβρες να βόσκουν, «τρώγοντας» την πράσινη βαφή στην παλάμη της και με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνει στο έργο της με έξυπνο τρόπο τις μη ζωγραφισμένες περιοχές. Ή, σε ένα άλλο έργο, μια μοναχική φιγούρα καθαρίζει το κέντρο της παλάμης από την μπλε βαφή, έχοντας πέσει στα γόνατα και τρίβοντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ