Το SNF Nostos 2022, ανοίγει 17/6 με εκθέσεις, διαδραστικές εγκαταστάσεις και VR experiences

Το φετινό SNF Nostos Conference πλαισιώνει ένα σύνολο από διαδραστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, και εμπειρίες VR. Το πρόγραμμα του SNF Nostos Conference και το παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, έχουν σχεδιαστεί με τη συνεργασία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Πώς θα είναι τα νοσοκομεία στο μέλλον; Θες να δοκιμάσεις να κάνεις σερφ στο Κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), χωρίς να βραχείς; Γίνεται να νιώσεις τον παλμό ενός άλλου ανθρώπου χωρίς να τον αγγίζεις; 

Όλα αυτά μπορείτε να τα μάθετε μέσα από την συμμετοχή σας στο SNF Nostos, την καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που φέτος γίνεται SNF Nostos Health και επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό ανθρώπινο αγαθό: την υγεία.

Το φετινό SNF Nostos Conference πλαισιώνει ένα σύνολο από διαδραστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, και εμπειρίες VR. Το πρόγραμμα του SNF Nostos Conference και το παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, έχουν σχεδιαστεί με τη συνεργασία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Κατά τη διάρκεια του «SNF Nostos 2022», το κοινό μπορεί να περιηγηθεί στην έκθεση «A Template for Future Hospitals» του Renzo Piano Building Workshop (RPBW) που παρουσιάζει τα τρία νέα νοσοκομεία της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, να πάρει μέρος στις διαδραστικές εγκαταστάσεις του Μεξικανού εικαστικού καλλιτέχνη Rafael Lozano-Hemmer «Remote Pulse» και «Recorded Assembly», να παίξει τένις, να χορέψει, να κάνει σερφ, γιόγκα και αναρρίχηση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τα VR experiences που προτείνει το φετινό πρόγραμμα του SNF Nostos.

Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε έναν παγκόσμιο χάρτη με δεδομένα υγείας, στην έκθεση «Μια Διαδραστική Παγκόσμια Εμπειρία με Δεδομένα Υγείας», από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και να επισκεφτεί την έκθεση φωτογραφίας «Επί νοός ειρήνη» του Θοδωρή Νικολάου, για μια πολυπρισματική θέαση του κόσμου της ψυχικής υγείας.

Οι παραπάνω δράσεις ανοίγουν με ελεύθερη είσοδο στο κοινό στις 17 Ιουνίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Έκθεση: «A Template of Future Hospitals» by Renzo Piano Building Workshop (RPBW) (17 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2022, 10:00-22:00, Υποδοχή Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), ΚΠΙΣΝ)

Το 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε ένα κοινό όραμα με το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και σε συνεργασία με τη Betaplan ξεκίνησαν να συνεργάζονται, στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, με σκοπό τη δημιουργία πρότυπων νοσοκομείων για το μέλλον και την παράδοση τριών εξ αυτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα λειτουργούν ως υπερσύγχρονα, δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών, με έδρα περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, παρέχοντας ισότιμη και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους. Με την ολοκλήρωση και παράδοσή τους να έχει προγραμματιστεί εντός του 2025, τα τρία νοσοκομεία φιλοδοξούν να καταστούν διεθνή σημεία αναφοράς στον τομέα των νοσοκομειακών υποδομών. Η έκθεση περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές μακέτες, κατόψεις και σχέδια, καθώς και τρισδιάστατες απεικονίσεις των τριών νοσοκομείων.

Διαδραστικές Εγκαταστάσεις: «Remote Pulse» & «Recorded Assembly» του Rafael Lozano-Hemmer

(17 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2022, Όλη την ημέρα, Όχθες Καναλιού & Αγορά, ΚΠΙΣΝ) - Remote Pulse

Ένας μεγάλος αριθμός των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων και των έργων του Rafael Lozano-Hemmer παρουσιάζονται σε μεγάλη κλίμακα, καθηλώνοντας τον θεατή, ενώ για να τεθούν σε λειτουργία απαιτούν τη συμμετοχή του κοινού. Η δημιουργία έργων τέχνης που περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί, ωστόσο, αυτήν την τεχνολογία, όχι για να πραγματοποιήσει μετρήσεις, αλλά για να αυξήσει τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Σε αυτήν τη διαδραστική εγκατάσταση, δύο άνθρωποι σε διαφορετικές τοποθεσίες μπορούν να αισθανθούν ο ένας τον καρδιακό παλμό του άλλου, χωρίς καμία άλλη αναγνωριστική ένδειξη. Μία πολύπλοκη ιδέα επικοινωνείται με έναν απλό χτύπο της καρδιάς. Το έργο Remote Pulse παρουσιάστηκε αρχικά ως μέρος της εγκατάστασης «Border Tuner» του Lozano-Hemmer στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, με τον έναν σταθμό να βρίσκεται στην Ciudad Juárez της Chihuahua στο Μεξικό και τον άλλο στο El Paso, στο Τέξας.

Recorded Assembly

Η δημόσια εγκατάσταση Recorded Assembly του Rafael Lozano-Hemmer παρουσιάζει μία διευρυμένη όψη του προσώπου κάθε μέλους από το κοινό, αναμιγνύοντας σταδιακά έως και 600.000 πρόσωπα, σε ένα τελικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα συλλογικό πορτρέτο της ανθρωπότητας. Το έργο λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι ένα, καθώς αντικρίζει κανείς πολλαπλά χαρακτηριστικά και χειρονομίες να συνενώνονται, κάνοντάς μας να διερωτόμαστε πού ξεκινάει ο καθένας μας και πού οι άλλοι. Το έργο θα είναι ένα ζωντανό και διαρκώς μεταβαλλόμενο πορτρέτο, το οποίο θα δημιουργείται κάθε βράδυ, ενεργοποιώντας τον δημόσιο χώρο, κατά τη διάρκεια του SNF Nostos Ηealth.

VR Experiences στο SNF Nostos (17 - 26 Ιουνίου, 2022, 10:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00, Θόλος & Κανάλι, ΚΠΙΣΝ)

Στο φετινό SNF Nostos Health οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες σε ένα συναρπαστικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) που προωθεί τη σωματική και ψυχική ευεξία, συνδυάζοντας την υγεία και τη διασκέδαση, σ' ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Έκθεση: «Επί νοός ειρήνη του Θοδωρή Νικολάου» (17 Ιουνίου - 31 Ιουλίου 2022, 10:00 - 22:00, Αίθριο 4ου ορόφου ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ)

Το έργο Επί νοός ειρήνη ("Wish peace in mind") του Θοδωρή Νικολάου αποτελεί μια πολυπρισματική θέαση του κόσμου της ψυχικής υγείας. Μέσα από εννιά ενότητες - αναπαραστάσεις, μέρος των οποίων είναι και το προσωπικό βίωμα του φωτογράφου, ο δημιουργός μας συστήνει και μας εξοικειώνει με τον «άλλον», ο οποίος με την αντιστροφή του φωτογραφικού ειδώλου, ίσως εν τέλει να είναι ο καθένας από εμάς.

Ο Θοδωρής Νικολάου τα τελευταία πέντε χρόνια επισκέπτεται συστηματικά ψυχιατρικά νοσοκομεία και τμήματα ανά την Ελλάδα, και ερευνά ένα κατακερματισμένο ψυχιατρικό σύστημα δημόσιας υγείας, καταγράφοντας τις αντιφάσεις, τα προσωπικά αδιέξοδα, τον στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αυτό γεννά. Δεν μένει όμως εκεί. Δεν τον ενδιαφέρει μονάχα το σκοτάδι. Στο έργο του εντάσσει τη ζωή μετά από το ίδρυμα. Μια ζωή φωτεινή, στις κοινοτικές δομές επανένταξης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Εκεί θα δει και θα γνωρίσει ανθρώπους που εργάζονται, ερωτεύονται, ταξιδεύουν, ελπίζουν. Σε αυτούς, ο φωτογράφος θα δώσει τη φωτογραφική μηχανή και θα εντάξει τη ματιά τους στο έργο του, διερωτώμενος παράλληλα για τη δημοκρατικότητα της φωτογραφίας, τον ορισμό της τέχνης και του ντοκουμέντου, ποιος ο φορέας τους και αν τελικά μπορεί να υπάρξει μια αδιαμεσολοβάτητη απεικόνιση του κόσμου της ψυχικής υγείας, με δημιουργούς τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της.

Έκθεση: Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το IΣΝ παρουσιάζουν: Μια Διαδραστική Παγκόσμια Εμπειρία με Δεδομένα Υγείας (17 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2022, 10:00 - 22:00, Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ)

Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε την πραγματική έκταση των υγειονομικών ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας στην επιφάνεια τις υφιστάμενες συστημικές ανισότητες στις παρεχόμενες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και συνθήκες διαβίωσης. Τα δεδομένα και οι μέθοδοι απεικόνισης αυτής της έκθεσης αναδεικνύουν ορισμένες από τις πιο πιεστικές ανισότητες στην υγεία σήμερα και επιχειρούν να ενθαρρύνουν τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του SNF Nostos Health εδώ: https://www.snfnostos.org/programma/.

Πηγή: skai.gr