Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 15ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου 

Το φεστιβάλ του Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου που έχει καταστεί πλέον θεσμός ως διεθνές σημείο συνάντησης για το ελληνικό φιλμ, είναι δημιούργημα του σκηνοθέτη και καθηγητή υποκριτικής Χρήστου Προσύλη, ο οποίος κατέχει το πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Τα 15 χρόνια παρουσίας συμπλήρωσε φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, με την τελετή απονομής να πραγματοποιείται την περασμένη εβδομάδα σε αίθουσα εκδηλώσεων στο κτίριο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα, με επίλεκτους προσκεκλημένους.

Το φεστιβάλ, που έχει καταστεί πλέον θεσμός ως διεθνές σημείο συνάντησης για το ελληνικό φιλμ, είναι δημιούργημα του σκηνοθέτη και καθηγητή υποκριτικής Χρήστου Προσύλη, ο οποίος κατέχει το πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού φιλμ σε όλες τις εκδοχές του σε μια καλλιτεχνική μητρόπολη όπως το Λονδίνο, καθώς και η δικτύωση των δημιουργών. 

Ο  Ελληνας Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Ραπτάκης τόνισε κατά το χαιρετισμό του στην τελετή απονομής τη σημασία και τη συμβολή του φεστιβάλ στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι η πρεσβεία στη βρετανική πρωτεύουσα θα εξακολουθήσει να στηρίζει εμπράκτως το εγχείρημα και στο μέλλον. 

Ο κ. Προσύλης έκανε μια συνοπτική ανασκόπηση της ιστορίας του φεστιβάλ, αλλά και ειδική μνεία στη συνεργασία με το πρωτοεμφανιζόμενο αυτόν το Σεπτέμβρη Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου. 

Βιντεοσκοπημένα μηνύματα στήριξης προς το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου έστειλαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Γενικός   Γραμματέας ΑποδήμουΕλληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Ο κ. Κατσανιώτης τόνισε τη συμβολή των Ελλήνων κινηματογραφιστών ως πρεσβευτών του ελληνικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε την αξία και τη στήριξή   του στο φεστιβάλ, που «έχεικαταφέρει να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής». 

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσουλάκης έδωσε έμφαση στη συσπείρωση της ελληνικής ομογένειας μέσω του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα προνομιακό πεδίο άσκησης δημόσιας διπλωματίας  της χώρας  μας.  

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους νικητές των περίπου 30 επιμέρους κατηγοριών του φεστιβάλ.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και το βίντεο με τίτλο 'Greece, a natural studio' απότο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), το οποίο υποστηρίζει και προωθεί τις κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου