Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ

Ο Βίκτωρ Ουγκώ εκτός από εξαιρετικά μυθιστορήματα και ποιήματα, μάς άφησε παρακαταθήκη και μερικά αποστάγματα σοφίας   

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1802 γεννήθηκε στη Μπεζανσόν της Γαλλίας ο θεμελιωτής του γαλλικού ρομαντισμού, Βίκτωρ Ουγκώ. Ο πατέρας του ήταν πιστός ακόλουθος του Ναπολέοντα, η μητέρα του όμως υποστήριζε την βασιλική οικογένεια, και έτσι ο νεαρός Ουγκώ αναγκάστηκε να βιώσει το δύσκολο διαζύγιο των γονιών του.

Ο συγγραφέας έμεινε με την μητέρα του για να λάβει σταθερή εκπαίδευση, μαζί με αυτή όμως έλαβε και ένα έμφυτο μίσος για τις τακτικές του Ναπολέοντα, τον οποίο συχνά επέκρινε στα μετέπειτα έργα του, κερδίζοντας την εύνοια του Λουδοβίκου ΙΗ’. Με τη λογοτεχνία ήρθε σε επαφή από μικρή ηλικία γράφοντας ερασιτεχνικά ποιήματα, με τα οποία κέρδισε δύο μαθητικούς διαγωνισμούς.

Το 1821, ο Βίκτωρ Ουγκώ παντρεύτηκε την παιδική του φίλη Αντέλ Φούσερ, σε ένα γάμο ο οποίος επισφραγίστηκε από μία τραγωδία, καθώς ο μικρότερος αδερφός του συγγραφέα, Ευγένιος, ήταν κρυφά ερωτευμένος με την Αντέλ. Ο Ευγένιος, χάνοντας την αγάπη του έχασε και τα λογικά του και βρέθηκε για την υπόλοιπη του ζωή σε ίδρυμα. Η σχέση του ζευγαριού ήταν γεμάτη εντάσεις λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων, όμως παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το τέλος, ενώ απέκτησαν και πέντε παιδιά.

Την ίδια χρονιά, ο Βίκτωρ Ουγκώ αποκτά το πρώτο πνευματικό του τέκνο, μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Odes et poésies diverses», η οποία είχε έντονο φιλοβασιλικό χαρακτήρα και του χάρισε μία ετήσια επιχορήγηση από την βασιλική αυλή.

Πέντε χρόνια αργότερα εκδίδει το έργο που τον καταξίωσε στους ποιητικούς κύκλους της Γαλλίας, το «Ωδές και Μπαλάντες». Ο αναγνωρισμένος πλέον λυρικός ποιητής εκδίδει στη συνέχεια δεκάδες ποιήματα και θεατρικά έργα, τα οποία αρχίζουν να τον ανεβάζουν στους υψηλούς λογοτεχνικούς κύκλους.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr